fbpx

JK Rowlings bäst betalda författaren i världen 2017

JK Rowling toppar Forbes årliga lista över de bäst betalda författarna i världen – hon tjänade 95 miljoner dollar, motsvarande 770 miljoner kronor det senaste året.

Forbes har via olika källor sammanställt och uppskattat vad olika författare tjänat de senaste 12 månaderna (1 juni 2016 till 31 maj 2017). Eftersom Rowling släppte en ny bok förra sommaren (Harry Potter och det fördömda barnet) så var det inte oväntat att hon skulle finnas med i toppen på listan.

Men det var faktiskt mer än tio år sedan JK Rowling toppade författarnas penningliga. Nu gjorde hon det före en annan författare som brukar finnas med där uppe – James Patterson som sprutar ur sig nya böcker i ett helt annat tempo än Rowling. Dessa båda står för övrigt i en klass för sig på listan med 95 respektive 87 miljoner dollar.

Trean på listan, barnboksförfattaren Jeff Kinney, fick nöja sig med 21 miljoner dollar. Den sista barnboksförfattaren som tar plats på listan är Rick Riordan.

ANNONS

En som trillade ut från listan var John Green liksom George R.R. Martin (Game of Thrones). Två författare vars verk har gjort stor succé på tv och vita duken. Forbes noterar dock att författarna på listan annars tjänat merparten av sina pengar på sålda böcker – inte filmrättigheter.

Författarna som tjänade mest 2017

1. JK Rowling 95 miljoner dollar (770 Mkr)
2. James Patterson 87 miljoner dollar (705 Mkr)
3. Jeff Kinney 21 miljoner dollar (170 Mkr)
4. Dan Brown 20 miljoner dollar (162 Mkr)
5. Stephen King 15 miljoner dollar (121,5 Mkr)
6. Nora Roberts 14 miljoner dollar (113,5 Mkr)
John Grisham 14 miljoner dollar (113,5 Mkr)
8. Paula Hawkins 13 miljoner dollar (105 Mkr)
9. E.L. James 11,5 miljoner dollar (93 Mkr)
10. Danielle Steel 11 miljoner dollar (89 Mkr)
Rick Riordan 11 miljoner dollar (89 Mkr)
(delad tiondeplats mellan dessa båda författare)


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny