fbpx

Man Booker International Prize 2017 tilldelas David Grossman

Den israeliska författaren David Grossman har tilldelats Man Booker International Prize för sin bok A horse walks into a bar. Boken kommer på svenska i höst.

David Grossman, född 1954, är prisbelönt författare och journalist från Israel. Han har jobbat länge med radio och skrivit böcker för både barn och vuxna. Boken A horse walks into a bar handlar om en ståuppkomikers sista föreställning och är översatt till engelska av Jessica Cohen, som delar på prissumman tillsammans med Grossman. Titeln kommer hösten 2017 ut på svenska med titeln En häst går in på en bar på Albert Bonniers förlag.

Juryn bakom Man Booker International Prize motiverar Grossmans vinst genom att lyfta fram bland annat hur boken belyser sorg utan den minsta sentimentalitet och hur huvudkaraktären övertygar trots sina brister.

ANNONS

– Varje mening räknas, varje ord spelar roll i detta suveräna exempel på författarhantverk, säger juryns ordförande Nick Barley.

13 författare var nominerade till Man Booker International Prize i år, däribland norska Roy Jacobsen med boken The Unseen och danska Dorthe Nors med Mirror, Shoulder, Signal.

Man Booker International Prize delas ut varje år till den bästa översatta boken till engelska. Prissumman på 50 000 pund delas lika mellan författaren och översättaren.

Copyright/fotograf: Kobi Kalmanovitz


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny