ANNONS

Här är författarna som sommarpratar i P1 sommaren 2017

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bland 2017 års sommarvärdar finns 14 författare, däribland Fredrik Backman, Linda Boström Knausgård, Moa Herngren och Malin Persson Giolito. Vi listar alla namn och datum.

Sveriges Radio presenterade under onsdagen alla årets värdar för Sommar i P1. 58 stycken sommarvärdar blir det i år, och av dessa kan 14 titulera sig författare.

De författare vi kommer få höra på radion i sommar är bland andra Fredrik Backman (som ska prata om att jobba med påhittade människor från ställen som inte finns), Negra Efendić (som ska prata om ”sin inre Zlatan”), Malin Persson Giolito (som ska prata om kvicksilver i sängen och mellanrum i litteraturen, oro och David Bowie) och Linda Boström Knausgård (som ska prata om fantasier, om längtan, om ljus och mörker, förälskelse och död).

Från och med i år kommer man att kunna lyssna på programmen före sändning, redan från kl 7 på morgonen släpps sommarpraten som poddar. Som vanligt sänds programmen i P1 kl 13.

Sommarpratande författare 2017

26 juni – Negra Efendić, journalist, författare
28 juni – Johan Hakelius, chefredaktör, författare
30 juni – Ann-Helén Laestadius, författare
3 juli – Ulf Ekman, f.d. pastor, författare
5 juli – Malin Persson Giolito, författare, jurist
8 juli – Linda Boström Knausgard, författare
14 juli – Johannes Anyuru, författare, poet
20 juli – Moa Herngren, författare, journalist
23 juli – Stig Björkman, filmregissör, författare
25 juli – Jerzy Sarnecki, professor kriminologi (författare)
26 juli – Kalle Lind, författare, radiopratare
30 juli – Fredrik Backman, författare
1 augusti – Aron Anderson, föreläsare, äventyrare (författare)
18 augusti – Annakarin Nyberg, internetforskare (författare)

Fotnot: med reservation för att vi kan ha missat någon som skrivit en bok men inte presenterats som författare.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio (uppifrån fr vä: Malin Persson Giolito, Johan Hakelius, Negra Efendić, Annakarin Nyberg, Moa Herngren, Stig Björkman).

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Cassandra Solback skriver inkluderande om vardag och familjeliv

I sin barnbok Vardags-Kaos med Astrid & Helmer vill författaren och illustratören Cassandra Solback lyfta fram olikheter och utmana stereotyperna.

Cassandra Solback arbetar som frilansjournalist och har tidigare gett ut fem böcker. Den första som kom ut 2012 heter Innanför mina rosa små väggar och är en självbiografi (kommer som ljudbok i sommar). Den andra är en fackpolitisk bok, den tredje en barnbok för lite äldre barn om klimatproblematiken, den fjärde en kokbok för personer med ont om tid och den femte en bok om feminism.

– Som författare skriver jag om egenupplevda händelser, egna erfarenheter och försöker även driva opinion, säger Cassandra. Mina böcker är väldigt olika även om allas lika värde, feminism, genus, demokrati och liknande frågor alltid är centrala.

Intresset för att skriva barnböcker kom när Cassandra och hennes man började läsa böcker för sitt barn som nu är 3 år. De upptäckte att väldigt många böcker fortfarande är stereotypa när det kommer till könsnormer och heteronormen.

– Som småbarnsförälder öppnades mina ögon för barnboksvärlden på ett helt annat sätt, och jag insåg snart att den är i behov av genusmedvetenhet, inkludering och ett normkritiskt tänk. Barns läsande är viktigt, men också böckernas innehåll och upplägg. Jag har alltid haft tankesättet ”men då gör jag det själv” – så även i detta fall.

Vardags-Kaos med Astrid & Helmer som släpptes i maj 2021 är Cassandras andra barnbok, men den första för åldern 3–6 år och även den första bok hon själv har illustrerat.

– Det var något helt nytt för mig, och till en början var det svårt att veta om jag skulle börja med, att rita eller att skriva storyn. Så jag testade mig fram och började med att skapa familjen, hur de skulle vara och se ut, och fortsatte sedan med olika situationer.

(...) Läs hela artikeln »