ANNONS

Scandbook: Vi kommer inte att satsa på POD

Scandbook tryckeri i Falun.

Gårdagens varsel på Scandbooks tryckeri i Falun var ytterligare ett led i att renodla verksamheten där till digitaltryck. Scandbook tänker dock inte ge sig in på POD (print on demand).

– Vi följer egentligen bara den strategiska inriktningen för Scandbook Group som offentliggjordes i ett pressmeddelande i november 2016. Vi måste konsolidera våra resurser och sträva efter det bästa konventionella trycket i Scandbook UA (Litauen) och den bästa digitala bokproduktionen i Scandbook AB (Falun), säger Paulius Juška, VD för Scandbook.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Boktugg skrev igår om det varsel som Scandbook lagt i Falun som omfattar 35 personer. Så sent som i januari varslades 25 personer vid tryckeriet. Efter förhandlingar med facket blev det då 24 personer som fick lämna. Nu väntar en liknande genomgång.

Hur Scandbooks andra kvartal ser ut ekonomiskt kan Paulius Juška inte berätta eftersom bolaget är noterat på börsen.

Kommer avvecklingen av offsettrycket i Falun att leda till nyanställningar i Litatuen?

– Ja, vi kommer att anställa en del folk i Klaipeda för att klara de ökade produktionsvolymerna, säger Paulius Juška.

ANNONS

Det är viktigt att poängtera att även digitalpressen i Falun klarar upplagorna på de allra flesta titlar förutom bästsäljare. Med en printhastighet på 22 000 sidor per minut klarar den att producera 4200 böcker i timmen i format från pocket upp till A4.

Eftersom Falun nu ska fokusera på digitaltryck av böcker är en given fråga om man inte då även borde investera i en digitalpress som klarar tryck av enstaka böcker, print on demand eller POD? Speciellt med tanke på att Förlagssystem som ligger i samma stad idag anlitar BoD i Tyskland för att trycka POD-titlar.

– Scandbook kommer inte att ge sig in i Books on Demand-segmentet, säger Paulius Juška.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se