fbpx

Scandbook: Vi kommer inte att satsa på POD

Scandbook tryckeri i Falun.

Gårdagens varsel på Scandbooks tryckeri i Falun var ytterligare ett led i att renodla verksamheten där till digitaltryck. Scandbook tänker dock inte ge sig in på POD (print on demand).

– Vi följer egentligen bara den strategiska inriktningen för Scandbook Group som offentliggjordes i ett pressmeddelande i november 2016. Vi måste konsolidera våra resurser och sträva efter det bästa konventionella trycket i Scandbook UA (Litauen) och den bästa digitala bokproduktionen i Scandbook AB (Falun), säger Paulius Juška, VD för Scandbook.

Boktugg skrev igår om det varsel som Scandbook lagt i Falun som omfattar 35 personer. Så sent som i januari varslades 25 personer vid tryckeriet. Efter förhandlingar med facket blev det då 24 personer som fick lämna. Nu väntar en liknande genomgång.

ANNONS

Hur Scandbooks andra kvartal ser ut ekonomiskt kan Paulius Juška inte berätta eftersom bolaget är noterat på börsen.

Kommer avvecklingen av offsettrycket i Falun att leda till nyanställningar i Litatuen?

– Ja, vi kommer att anställa en del folk i Klaipeda för att klara de ökade produktionsvolymerna, säger Paulius Juška.

ANNONS

Det är viktigt att poängtera att även digitalpressen i Falun klarar upplagorna på de allra flesta titlar förutom bästsäljare. Med en printhastighet på 22 000 sidor per minut klarar den att producera 4200 böcker i timmen i format från pocket upp till A4.

Eftersom Falun nu ska fokusera på digitaltryck av böcker är en given fråga om man inte då även borde investera i en digitalpress som klarar tryck av enstaka böcker, print on demand eller POD? Speciellt med tanke på att Förlagssystem som ligger i samma stad idag anlitar BoD i Tyskland för att trycka POD-titlar.

– Scandbook kommer inte att ge sig in i Books on Demand-segmentet, säger Paulius Juška.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.