fbpx

Amazon Books är USA:s femte största bokhandelskedja

Amazon har öppnat fysiska bokhandlar, en efter en. Samtidigt har andra kedjor försvunnit de senaste åren. Det betyder att Amazon Books nu är USA:s femte största bokhandelskedja.

Det är Publishers Weekly som tittat på den trista utvecklingen för kedjorna i USA under de senaste åren. Eller rättare sagt, de har följt utvecklingen ända sedan 1991 då det fanns mer än 3000 bokhandlar fördelade på 11 kedjor (med mer än 13 butiker).

Under de tjugo år som gick fram till 2011 försvann bland andra Borders, Crown Books, Encore Books och Bookland Stores. Och de senaste sex åren, sedan 2011, har 32 procent av butikerna försvunnit och ännu fler kedjor lagts ner.

ANNONS

Barnes & Noble har lagt ner 71 butiker sedan 2011 och är nu nere på 634 butiker. Den enda kedja som verkar växa ordentligt är Books-A-Million som gått från 232 till 260 butiker de senaste sex åren och nu är näst störst efter Barnes & Noble.

Amazon Books planerar att öppna tio butiker under 2017. Men även om de nu är femte störst så har de en bra bit kvar till tredje och fjärde plats. Half Price Books har öppnat elva nya och lagt ner tre butiker sedan 2011, men planerar två nya butiker i år. Half Price Books säljer både nya och begagnade böcker i sina butiker. Familjeägda Bookworld adderade sex butiker mellan 2011 och 2017.

USA:s största bokhandelskedjor 2017:

1. Barnes & Noble 634 butiker
2. Books-A-Million 260 butiker
3. Half Price Books 121 butiker
4. Book World 48 butiker
5. Amazon Books 13 butiker*

* inkluderar butiker som offentliggjorts men ännu inte öppnat

Samtidigt som kedjorna minskat så ökar antalet oberoende bokhandlare i USA. Enligt statista.com så ökade antalet indiebokhandlare från 1660 till 2311 butiker mellan 2009 och 2016. En del av dessa driver dock mer än en bokhandel eftersom antalet företag gick från 1401 till 1775 under samma period.

 

Bilden: Amazons bokhandel i Seattle. Foto: iStockphoto


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny