fbpx

Storförlagen sätter press på Bokmässan om Nya Tider

Bonnierförlagens monter på Bokmässan 2016.

Tre stora förlag och därmed tre väldigt stora utställare på Bokmässan: Natur & Kultur, Norstedts och Bonnierförlagen. Alla tre har nu på olika sätt markerat sin ståndpunkt i frågan om högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan på mässan.

Boktugg har tidigare skrivit om förlag som tydligt valt att tacka nej till mässdeltagande och andra som åker dit men väljer att arrangera alternativa evenemang utanför mässhallarna.

Norstedts däremot har fattat beslut om att delta på mässan och förklarade varför i ett blogginlägg på sin egen hemsida där förlagschefen Eva Gedin bland annat skriver:

”Vi tänker inte bojkotta en av landets största arena för böcker och därmed lämna fältet öppet för krafter som tvärtom inte respekterar allas lika värde. Vi vill inte lämna ”walk-over” på grund av Nya Tiders närvaro. Vi uppfattar deras närvaro på mässan som en provokation som det finns olika sätt att reagera på och olika strategier att förhålla sig till.”

En del av förlagets författare kan ha en annan åsikt och Gedin ser inget motsatsförhållande i det:

”Med detta sagt kommer vi se till att vi har ett förstärkt fokus på att säkra tryggheten för alla som närvarar på bokmässan i vår regi. Ingen ska behöva känna sig otrygg eller hotad. Vi kommer att respektera varje enskild medarbetare och författare som inte vill närvara på årets bokmässa. I de fall de istället väljer att medverka på någon av de alternativa scenerna som pågår samtidigt kommer vi även att stödja deras delaktighet där.”

Natur & Kultur påbörjade sin offensiv med ett brev till Bokmässan som sedan läckte ut till DN och Expressen (som publicerade hela brevet). Där skriver Per Almgren, VD för Natur & Kultur bland annat:

”Under tidig vår har representanter för organisationer som tidigare varit närvarande på mässan uppmanat till aktiviteter – som att skrämma och hota journalister i syfte att tysta dem – som vi inte kan se är förenliga med era principer om fri åsiktsbildning, öppenhet och mångfald. Vi får specifika frågor om detta från anställda och författare, som vi helt enkelt inte kan svara på.”

Avslutningsvis sätter förlaget press på Bokmässan med orden:

”Så vi ber er därför återkomma till oss och så utförligt som möjligt förklara hur ni ser att uppmaningar kring att uppsöka journalister i deras hemmiljö för att direkt och indirekt påverka dem i sitt arbete är förenligt med er värdegrund, och de principer för utställare ni har presenterat. Er återkoppling på detta kommer att utgöra ett viktigt inspel i våra fortsatta diskussioner kring hur vi ska förhålla oss till Bok- och biblioteksmässan.”

Efter detta dundrade den största utställaren på Bokmässan också in på scenen – Bonnierförlagen som dittills varit tysta utåt. I en intervju med Expressen berättade Bonnierförlagens vd, Håkan Rudels, att det bakom kulisserna pågått vad som snarast kan kallas en övertalningskampanj.

– Vi delar inte Bokmässans åsikt just nu, vi vill inte ha Nya Tider på plats. Vi har ju pratat med mässan länge om det här, senast förra veckan hade vi ett flera timmar långt möte med dem om detta, och vi har haft mängder med telefonsamtal med dem efter avslöjandet, säger Håkan Rudels till Expressen.

Att Bonniers skulle bojkotta mässan känns osannolikt. Men med tanke på hur många miljoner de spenderar där varje år så är förhoppningen att Bokmässans ledning lyssnar på deras synpunkter.

– Som det ser ut just nu kommer vi finnas på plats på mässan precis som förra året. Men sedan får vi se hur saker och ting utvecklas här framöver. Vi hoppas ju att mässan fattar ett beslut i frågan kring Nya Tider som vi gillar, säger Håkan Rudels till Expressen.

Och avslöjandet som alla syftar på är Expos artikel där de berättar: ”I en film som nu sprids på nätet uppmanas tittarna att systematiskt uppsöka journalister i deras hem. En av dem som ingår i filmteamet är redaktören för den högerextrema tidningen Nya Tider, Sanna Hill.”

Maria Källsson, VD för Bokmässan, förklarar hur de resonerat i ett debattinlägg i DN:

”En bokmässa är en unik företeelse i samhället, ett öppet torg – där åsikter möts och bryts. Den öppna arenans möjligheter till fri åsiktsbildning och yttrandefrihet är Bokmässans kärna. Även avskyvärda åsikter kan därför förekomma på en bokmässa – så länge de ryms inom demokratins gemensamma regler: lagen. Det är priset en bokmässa måste betala för att vara ett demokratiskt forum, med yttrandefriheten som icke förhandlingsbar bas. Bakom denna princip ställer sig också det internationella nätverket av bokmässor, Ferieros.”

Hon påpekar samtidigt att Bokmässan kan komma att slänga ut Nya Tider längre fram, om det dyker upp nya skandaler:

”Vi har låtit jurister granska filmen och kopplingen till en utställare på Bokmässan. I dagsläget går det inte att slå fast att något brott har begåtts. Vi följer utvecklingen noga. Beslutet om utställarens medverkan kan komma att ändras hela vägen fram till mässan.”, skriver Källsson i DN.

Så följetongen fortsätter. Det är nog allt fler som undrar varför inte Bokmässan tog chansen när den senaste skandalen med hoten mot journalister dök upp. Petter Larsson sammanfattar i Helsingborgs Dagblad det många tänkt:

”Jag kan inte annat än häpna åt detta obegripligt otaktiska drag av Nya Tider. Här har de kämpat sig in i bokmässevärmen. Och så serverar de på eget bevåg Mässan en utmärkt anledning att portförbjuda dem. De måste bågna av självkänsla.
Men lika häpnadsväckande är att Bokmässan inte tar den chansen.”

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.