Kobo köper teknikplattformen från nedlagda Shelfie

Eboksjätten Kobo har köpt tillgångarna från tjänsten Shelfie som stängde i början av 2017. Kobo ska nu integrera den patenterade teknologin i sin egen plattform.

Boktugg har tidigare berättat om Shelfie vars tjänst erbjöd gratis eller kraftigt rabatterade eböcker till kunder som redan ägde pappersversionen av samma bok. Ursprungligen lanserades den under namnet BitLit 2013. Som mest hade de 450 000 titlar i form av eböcker och ljudböcker. Användarna fotograferade sin bokhylla och med hjälp av patenterad teknologi scannade Shelfie ryggen åå varje bok för att identifiera titlar och ge läsare en komplett förteckning över deras boksamling.

Förutom att erbjuda kunderna eböcker användes titlarna på hyllan som data som kombinerad med digital läsdata genererade personliga rekommendationer.

– Vi är stolta över vad vi byggt och med Kobo har vi hittat den perfekta plattformen för att bygga vidare på vad Shelfie har att erbjuda, i global skala. Att hitta nästa bok att läsa är en utmaning som många bokälskare känner igen och i ökande grad vänder sig till personliga rekommendationer istället för algoritmbaserade förslag. Med Shelfies teknologi kommer ivriga läsare att enkelt kunna finna nästa bok som de bara måste läsa, säger Peter Hudson, VD för Shelfie i ett pressmeddelande.

Köpet innebär att Kobo tar över Shelfies tekniska personal, intellektuella rättigheter och plattformens infrastruktur. De närmsta månaderna kommer Kobo att integrera Shelfies plattform i sina Android- och iOS-appar och göra det möjligt för läsare att addera sina tryckta böcker till sin läshistorik och generera ännu fler skräddarsydda rekommendationer – liksom möjligheten att få tag på digitala versioner av tryckta böcker de redan äger.

– Vi vet att våra bästa kunder flyter mellan olika format, de läser både digitalt och tryckt, och vi välkomnar den här möjligheten att sammanföra deras hela läshistorik. Folk som kommer till Kobo har redan en historia av läsning på papper som vi inte vill ignorera. Det här köpet låter oss expandera vårt ekosystem genom att inkorporera Shelfies innovativa framsteg kring bokrekommendationer, utforskande och paketering. Det är extra intressant med tanke på vårt stora nätverk av fysiska bokhandlarpartners, säger Michaerl Tamblyn, VD för Rakuten Kobo Inc.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL