fbpx

Denna artikel sponsras av författare/förlag

Boktips: Det sista berget av Bejan Matur

Bejan Matur, född i Maraş i sydöstra Turkiet, dubblerar som författare. Hennes senaste diktsamling Son Dağ (Det sista berget) kom 2015 ut i Turkiet och har nu översatts till svenska och kurdiska.

I Sverige har det vuxit fram en rad kurdiska tidskrifter och bokförlag samt världens första kurdiska bibliotek. Ändå har utgivningen av samtida kurdiska författare på svenska varit ringa.

– Därför är det med glädje att Bejan Matur, en av Kurdistans främsta poeter, nu blir utgiven i Sverige, säger Ali Cosar som ingått i arbetet med översättningen.

Författaren och översättaren Turhan Kayaoğlu har översatt och tolkat texterna från turkiska till svenska. En kurdisk arbetsgrupp, med bland andra Ali Cosar, har svarat för den kurdiska utgåvan, där stor hänsyn tagits till att språkets valörer ska täcka de två största dialekterna av det kurdiska språket. Redaktionell samordnare har förläggaren och författaren Peo Rask varit, som efter att ha träffat Bejan Matur i Istanbul 2015 kom med idén till utgivningen.

Bejan Maturs diktning hämtar kraft ur mytologi och folktro och spinner en väv där naturen stundtals identifieras som en moder. Kvinnor har en central roll i Maturs diktvärld.

”Man grips av hennes klagosånger och av det mänskliga och humana ställningstagandet i hennes diktning.” skriver Turhan Kayaoğlu i förordet till den svenska utgåvan.

Det sista berget och Çiyayê Dawîn ges ut av det Luleåbaserade förlaget Black Island Books.

Pressröster:
”I diktsviten ’Ödets hav’ skildrar Bejan Matur flyktingarna som drunknar på sin väg över Medelhavet. Dagsaktuella händelser som äger rum så nära oss. Men med sina arkaiska klanger och mytologiska motiv låter hennes dikt som den lika gärna kunde ha färdats i tusen år.”
Ann Lingebrandt / Sydsvenskan 27 mars 2017

”Det anatoliska bergslandskapets vilda skönhet, dess grymhet, dess otillgänglighet dubbelexponeras med själsliga tillstånd. Matur målar samtidigt yttre och inre landskap i sina dikter, och denna teknik gör dikterna allmänmänskliga. Vi känner igen oss även om vi aldrig besökt poetens hemtrakter.”
Sven Nyberg / Norrbottens-Kuriren 4 april 2017

Bokomslag-Det-sista-berget-av-Bejan-MaturDet sista berget
Format: Danskt band
96 sidor
Utgivningsdatum: 2017-02-05
ISBN 978-91-86115-96-8

[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

 

Bokomslag-Ciyaye-Dawin-av-Bejan-MaturÇiyayê Dawîn
Format: Danskt band
96 sidor
Utgivningsdatum: 2017-02-05
ISBN 978-91-86115-98-2

[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny