Wattpad skriver avtal med Hachette om ljudböcker

Wattpad har skrivit ett samarbetsavtal med Hachette Audio som ska producera 50 stycken ljudböcker baserade på Wattpad-berättelser. Till sommaren kommer Hachette Audiobooks: Powered by Wattpad att släppas.

– Det här samarbetet ger Wattpad-stjänor en unik chans att få sina berättelser inlästa av duktiga skådespelare och distribuerade till läsare utanför Wattpads plattform. Wattpad-berättelser har framgångsrikt producerats som böcker, tv-serier och filmer. Nu kommer människor inte bara att kunna läsa Wattpad-historier utan även lyssna till dem, säger Ashleigh Gardner, Head of Partnerships på Wattpad Studios, i ett pressmeddelande.

Boktugg har flera gånger berättat om skrivarcommunityt Wattpad som växer stadigt, inte minst internationellt. De har provat fler olika sätt att generera intäkter till bolaget och de som skriver och publicerar berättelser på sajten. Tidigare har det skett genom reklamsamarbeten, försäljning av filmrättigheter och lansering av en ny app för berättelser i sms-format.

Ett flertal berättelser publicerade på Wattpad har plockats upp av större förlag, vi berättade bland annat om en fantasy-serie av 20-åriga Kara Barbieri som kommer att ges ut av ett imprint till Macmillan.

Men i USA, precis som i Sverige, är ljudböcker ett format som växer snabbt. Det har lett fram till ett ökat intresse för nya ljudboksrättigheter och i sin tur till samarbetet mellan Wattpad och Hachette Group.

De femtio ljudböcker som ingår i den första rundan kommer att representera alla genrer och säljas digitalt via större återförsäljare som iTunes, Audible och en handfull andra. Fysiska ljudböcker på CD för bibliotek och on demand.

– Utveckling av innehåll är ett viktigt initiativ för Hachette så det här samarbetet kommer perfekt i tid. Vi ser fram emot att få jobba med Wattpad och skapa fler kanaler där man kan upptäcka deras unika varumärke för berättande genom ljudbokseditioner, säger Anthony Goff, chef för innehållsutveckling och ljudböcker på Hachette Group.

Wattpad skriver också att majoriteten av titlarna på Hachette Audiobooks: Powered by Wattpad kommer att vara vanliga ljudböcker så hoppas man på att inom ramen för samarbetet kunna experimentera med andra ljudboksformat i framtiden. Vågar vi gissar på att de tänker – följetonger likt Storytel Original?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL