Årets Kvinnogärning går till Katarina Wennstam

Varje år på Internationella kvinnodagen delas Årets Kvinnogärning ut. I år prisas författaren Katarina Wennstam för sitt arbete med att ge en röst åt utsatta kvinnor.

Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, delar varje år ut utmärkelsen Årets Kvinnogärning på Internationella kvinnodagen, 8 mars. Pristagare 2017 är Katarina Wennstam, journalist och författare.

”Katarina Wennstam belönas för sitt mod och för att hon envist bedriver ett enträget arbete mot mäns våld mot kvinnor och uppmärksammar konsekvenserna av könsmaktordningen, både som journalist och författare”, skriver Roks styrelse i motiveringen. ”Katarina lyfter fram kvinnor och är en röst för de som inte alltid hörs. Hon står alltid på brottsutsatta kvinnors sida och deklarerar högt och tydligt budskapet: Du är inte ensam, och det var inte ditt fel.”

För femton år sedan kom Katarina Wennstams debutbok Flickan och skulden ut. Katarina säger att hon med så många års perspektiv kan se att det faktiskt har hänt oerhört mycket när det gäller synen på kvinnor, flickor och barn som har utsatts för sexuella övergrepp och/eller våld. Idag inser allt fler att det är gärningsmännen som måste ändra sitt beteende, inte offret. Men hon menar också att vi har en lång väg kvar att gå för att kvinnor ska ha full rätt till kroppslig integritet och till sin lust, och makt över sitt eget liv.

– Jag fortsätter att kämpa för kvinnors och tjejers rättigheter, inte minst genom min senaste reportagebok Flickan och skammen – en bok om samhällets syn på slampor. Jag tycker att det är så oerhört viktigt att belysa hur slut-shaming påverkar flickor och kvinnor både på nätet och i rättsväsendet, säger Katarina Wennstam.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Tidigare pristagare Årets Kvinnogärning:

Zara Larsson – 2015
Parvin Ardalan – 2014
”Nora” i P1-dokumentären Den fastspända flickan – 2013
Margot Wallström – 2012
Johanna Koljonen – 2011
Maria Sveland – 2010
Eva-Britt Svensson – 2009
Jenny Westerstrand – 2008
Monica Dahlström-Lannes – 2007
Madeleine Leijonhufvud – 2006
Nahid Persson – 2005
Maria Eriksson – 2004
Margareta Winberg – 2003
Marianne Eriksson – 2002
Slagen Dam: Eva Lundgren, Gun Heimer, Jenny Westerstrand, Anne Marie Kalliokoski – 2001
Alexa Wolff – 2000
Anita Gradin – 1999

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL