Chat-romaner nya trenden – Wattpad lanserar Tap

Romaner eller berättelser i chat-format är ett sätt att locka unga läsare, tror flera startups. Nu ger sig även jätten Wattpad in i leken med sin nya app – Tap.

Vi har tidigare skrivit om Hooked som är en app helt byggd på storytelling i chat-form. Läsaren dras in i en berättelse som nästan uteslutande är dialogdriven och när de kommit en bit in så uppmanas de att betala för att läsa vidare. Användare vittnar om att det blir smått beroendeframkallande att klicka och klicka och klicka. Bladvändare ersätts av klickberoende.

Wattpad är en växande global community byggd på berättelser i följetongsform men fortfarande ganska traditionellt skrivna. Ett flertal av de succéer som publicerats där har förvandlats till böcker på traditionella förlag då avsnitten blivit kapitel.

Men nu ser även Wattpad att intresset för en modernare och rappare berättarformen ökar – chat-stilen. Det blir lite som att tjuvläsa på någon annans mobiltelefon.

När Wattpad nu lanserar Tap så finns det redan hundratals berättelser i ett flertal genrer – skräck, romance, drama och många fler.

Dessutom kommer Tap att möjliggöra för användarna att skriva egna berättelser precis som på Wattpad.

Tap är en freemium-tjänst. Appen är gratis att ladda ner och ett antal berättelser går att läsa gratis men genom att uppgradera genom att betala 2,99 dollar/vecka, 7,99 dollar/månad eller 39,99 dollar/år så får användaren tillgång till fler berättelser. Det här är samma priser som Hooked använder.

Nu är det inte bara dessa båda plattformar som slåss om läsarna i det nya chat-berättelse-segmentet. Amazon har lanserat en tjänst kallad Amazon Rapids som bygger på samma användarupplevelse. De tar 2,99 dollar/månad för sin tjänst och har tydlig fokus på barn 7-12 år då de även använder tecknade bilder i sina berättelser.

Kommer chat-style stories att slå igenom även i Sverige?



Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL