fbpx

Denna artikel sponsras av författare/förlag

Boktips: Det är jag som är Lennart av Mats Edblad

Det är jag som är Lennart är en humoristisk roman av debuterande författaren Mats Edblad som efter ett helt yrkesliv inom IT skrev sin första bok. 

Bokens huvudperson Lennart – en man som enligt sitt eget omdöme är i sina bästa år – tar efter en omvälvande händelse begreppet “att förverkliga sina drömmar” till en ny nivå. Påföljden av en cykelolycka blir att Lennart börjar drömma egendomligt och inte sen att ta chansen genomför han en av sina märkliga idéer vilket för honom till världens alla hörn.

Upprinnelsen till boken poppade upp i huvudet på författaren Mats Edblad när han stod i rulltrappan i Rissne på väg till jobbet. Under en resa till Thailand samma vinter började han sedan skriva och ju mer han skrev desto fler fragmentariska idéer började sammanfalla till en berättelse.

– Jag skrev och skrev, berättar Mats. Och sedan kom ju stoppen i rulltrapporna vid Stockholms tunnelbaneupp- och nedgångar våren 2015. Jag tyckte att jag hade på något vis gått händelserna i förväg i boken, när man började höra och se på nyheterna då.

Mats arbetar som systemutvecklare inom IT, vilket han hållit på med hela sitt arbetsliv, nu i eget
konsultföretag.

– Det är också ett sorts skapande fast inte med lika fria tyglar som när man sitter och skriver ett bokmanus, säger han. Jag har tillbringat största delen av mitt yrkesverksamma liv framför en bildskärm. Behovet av att skriva känns som om det dämts upp längs vägen och det var dags att tappa ut en del av det. Tiden var väl inne för skriveri för mig. När jag var yngre ägnade jag mig en del åt måleri, grafik och även lite keramik. Men att skriva ”Det är jag som är Lennart” är första gången jag gav mig på något skrivprojekt.

Under resans gång har han många gånger återkommit till behovet av att ta till klichéartade uttryck. Men rädslan för att använda slitna uttryck har också fått honom att upptäcka den starka mening som ligger i dem.

– Det kan uppfattas som ett språkligt fattigdomsbevis, men de kan också uttrycka äkta sanningar, säger Mats och fortsätter: Vissa händelser i boken har jag varit med om själv, så där är handlingen bitvis sann. Men jag avslöjar inte vad – det är upp till läsaren att fundera på.

Det mesta i boken är ändå fiktion och även Lennart Evert Bengtsson är en påhittad figur utan någon förlaga i verkligheten. Titeln på boken och således Lennarts förnamn kommer dock från en händelse som utspelade sig under Thailandsresan där hela bokskrivandet tog sin början.

– En man kom förbi och hälsade på där vi bodde, han hälsade och sa: ”Det är jag som är Lennart”. Sedan flög han upp på diskbänken och fixade till en träpersienn som satt lite snett. Det visade sig att han hade en persiennfirma och visste hur den skulle rättas till, berättar Mats.

Uppföljaren “Bengtsson och Dahl går på djupet” ligger just nu på redaktörens bord hos Calidris förlag för granskning.

– Det blir ett nytt häftigt projekt som Bengtsson och hans kompis Bo Dahl blir involverade i, säger Mats. Den är planerad att komma ut till sommaren.

Den korrekta framsidan - Det är jag som är Lennart 161212Fakta
Titel: Det är jag som är Lennart
Ålderskategori: Vuxen
Författare: Mats Edblad
Antal sidor: 180
Utgivningsdatum: 2016-06-15
ISBN: 9789163798412
Som E-bok: ISBN 9789163798429
Förlag: Calidris förlag

Köplänkar pappersbok: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Köplänkar E-bok: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Talboksversion

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny