fbpx

25 anställda varslas av Scandbook i Falun – erbjuds jobb i Litauen?

Det svenska tryckeriet Scandbook varslar 25 personer i Falun. Det är i samband med omstruktureringen till digitaltryck som en del av produktionen flyttas till tryckeriets andra fabrik i Litauen – där svensk personal eventuellt kan erbjudas jobb. 

I måndags, den 2 januari, gick Scandbook ut med ett pressmeddelande där de meddelade att styrelsen i Scandbook Holding AB har beslutat att varsla Arbetsförmedlingen om uppsägning av 25 personer på den svenska fabriken. Bakgrunden är dels försämrat resultat under hösten och dels ett steg i att fasa ut den konventionella offsettrycket till förmån för digital tryckteknik. Under 2015 installerade Scandbook en ny digital tryckpress i Falun, som har bättre förutsättningar att hantera mindre tryckupplagor.

– Vårt ekonomiska resultat för det tredje kvartalet var inte bra, och trenden pekar nedåt. Vi vill utveckla vårt digitala tryck i Falun och satsa mer på konventionellt tryck i Litauen. Utmaningarna är stora och och omvandlingen är oundviklig, säger Scandbooks VD Paulius Juška till Dalarnas Tidning.

ANNONS

I nuläget har Scandbook 185 anställda, 94 i Falun och 91 i Litauen. Nu ska alltså den svenska personalstyrkan minska med 25 anställda. Flytten av en konventionell tryckpress från Falun till Litauen kan dock innebära några nyanställningar vid den litauiska fabriken, Klapedia. Paulius Juška säger till Dalarnas Tidning att det är möjligt att några av de nya tjänsterna i Litauen kan erbjudas till de varslade i Falun.

Under tisdagen inleddes förhandlingar mellan Scandbooks företagsledning och facket angående vilka befattningar och personer som kommer bli aktuella för varslingen. Nicklas Einarsson, ordförande för den lokala fackklubben, säger i en livesändning med Dalarnas Tidning att det är väldigt tråkiga nyheter.

– Stämningen är tryckt. Det är inget roligt uppvaknande efter nyår.

Personalen blev informerad i måndags om läget baserat på den senaste kvartalsrapporten och ledningens planer på att fortsätta driva digitaliseringen framåt och dra ner på det konventionella trycket. Enligt Nicklas Einarssom är det från fackklubbens sida viktigt att få en rättvis bedömning i förhandlingarna, och att de berörda ska få reda på det så fort som möjligt.

Boktugg har sökt Scandbook för en kommentar.

Foto: Den nya digitalpressen, Scandbook


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny