fbpx

Storytel, Nextory eller BookBeat – vi testar tre prenumerationstjänster

Ljudböcker blir alltmer populärt och många vill kunna streama dem i mobilen. Vi testar de tre största tjänsterna. Foto: Fotolia

Uppstickarna Nextory och BookBeat utmanar den hittills relativt ohotade streamingtjänsten Storytel. Hur skiljer sig tjänsterna åt? Vilken är bäst? Boktugg undersöker och jämför de tre tjänsterna i allt från registrering till användning och utbud.

[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Storytel, BookBeat och Nextory]

Observera att detta test är från 2016. Ett aktuellt test för 2019 finns här, där vi även inkluderar Bokus Play.

Det finns idag flera olika tjänster på den svenska marknaden som erbjuder digital litteratur i ljud- och eboksform. Vid första anblick verkar de snarlika – men är de det? Är de lika bra? Vilken ska man välja om man vill läsa på engelska? Och vilken tjänst är bäst för den som bara vill lyssna på ljudböcker? För att ta reda på hur det ligger till har vi testat de tre ledande tjänsterna BookBeat, Nextory och Storytel och tittat på allt från helhetsupplevelse till funktion och tekniska detaljer.

streamingRegistrering och nedladdning

Tre tjänster, alla med 14 dagars gratis användning. Smart. Registreringen går smidigt överallt, förutom att BookBeat måste tänka väldigt länge för att kontrollera mitt kreditkort (så länge att jag hinner bli nervös), men det kan ju förstås ha att göra med min internetanslutning eller troll på linjen. Hur som helst, jag är snabbt och lätt registrerad för mina två fria veckor på alla tre tjänsterna.

Strax efter registreringen får jag välkomstmejl från samtliga tjänster, där de vänligt påminner mig om att ladda ner appen. Här gör Nextory två smarta grejer: De påminner mig om att jag kommer att debiteras om två veckor och exakt vilket datum detta kommer ske, samt hur jag gör för att säga upp abonnemanget (schysst!), plus att de ger två boktips med länkar direkt till böckerna. Storytel fokuserar mest på att välkomna mig väldigt käckt och glatt, medan BookBeats mail är kort och koncist och ger mig den information jag behöver för att kunna ta mig vidare.

Så till nedladdningen av programvaran. För sakens skull provar jag att ladda ner apparna både i en iPad (modell ny) och en Android (också modell ny). Ingenting nämnvärt angående detta, förutom att Storytels app är ungefär en tredjedel så tung som de båda andra. Storytel ligger på ca 9 MB i både Google Play och Appstore, medan Nextory ligger på 30-40 MB och BookBeat på 20-30 MB. Som Androidanvändare vet jag av erfarenhet att utrymmet på telefonens minne kan vara knapert, varför jag skyr åsynen av tunga appar. En poäng till Storytel.

ANNONS

Apparnas utformning

Hur de tre apparna är uppbyggda skiljer sig i det stora hela inte särskilt mycket åt. Det finns en sida/flik med mina utvalda böcker, en sida med topplistor och nyheter och dylikt, olika flikar för olika genrer och kategorier, samt sökfunktion, inställningar och frågor och svar. Alla tjänster har förstått poängen i att tydligt och klart visa vilka titlar som är ljudböcker och vilka som är eböcker, vilket görs med små symboler.

Vad gäller design har tjänsterna valt lite olika inriktning. Att öppna Storytel känns lite som att kliva in i en fysisk bokhandel, där det sprudlar av intryck som gör att jag vill utforska allting samtidigt. Allt ifrån rubriker till bilder är grafiskt genomtänkt. BookBeat är lite inne på samma spår och jobbar med ett inspirerande grafiskt upplägg. Nextory har däremot valt en mer avskalad profil med enkelhet och tydlighet i fokus. Det här handlar förstås mycket om tycke och smak, och med handen på hjärtat handlar det faktiskt om hur väl apparna fyller sitt syfte, inte hur estetiskt påkostade de är.

Teman, BookBeat
Teman, BookBeat

För att vägleda läsaren i snårskogen av titlar jobbar de tre tjänsterna med kategorier och genrer, och hos alla återfinns standardgenrer som spänning, skönlitteratur/romaner, barn, fantasy/SF, romantik och klassiker. Men Storytel ligger i täten vad gäller att ta steget vidare, tätt följt av BookBeat. Vad Storytel har, som de övriga två saknar, är taggar. Till många av titlarna hör ett antal ord som beskriver boken på ett eller annat vis.

Taggarna är dessutom klickbara, vilket gör att jag kan använda en tagg för att hitta andra böcker med samma tagg. Både BookBeat och Storytel jobbar dessutom med egenhändigt påhittade kategorier som är mer av det kreativa slaget. Ett roligt sätt att hitta nya böcker och kanske tänka utanför sin vanliga preferensram.

Taggar, Storytel
Taggar, Storytel

När jag klickar på en bok kommer jag till en presentationssida. Där finns mer information om boken (samma katalogtext som i nätbokhandeln) och alternativen läs/lyssna direkt eller spara till senare. Både Nextory och BookBeat länkar till andra titlar av samma författare, men Storytel går ett steg längre och radar längst ner upp titlar under ”Andra har även läst”. BookBeat och Storytel visar betyg som andra läsare har satt på böckerna, och på Storytel kan jag läsa recensioner som andra har skrivit. Alla tre erbjuder möjligheten att tipsa om böcker, och lite olika varianter finns för att dela boken i sociala medier, via mail eller andra alternativ.

Gällande apparna kan sägas att både Storytel och Nextory kraschade vid mer än ett tillfälle och behövde startas om. BookBeat klarade sig igenom testet utan att hänga sig, och får därför en stjärna i kanten.

Lyssna på ljudböcker och läsa eböcker

Spelarna för ljudböcker är väldigt snarlika. De har alla olika hastigheter, sovtimer (där ljudboken stänger av sig själv efter en vald tid), möjlighet att spola framåt och bakåt. Men ett par saker är värda att nämna, och här är det Storytel som sticker ut: Storytel har en funktion för att provlyssna på en ljudbok utan att öppna den, och det känns ungefär som att bläddra lite i en bok innan man köper den. Vad mer är kan jag i Storytel med en enkel manöver växla mellan ljudbok och ebok i det fall då titeln finns i båda versioner. I både Nextory och Storytel kan jag sätta ut bokmärken i ljudboken, men inte i BookBeat. Alla ljudboksläsare minns dock automatiskt var jag senast avslutade min läsning.

Lyssna till läsa, Storytel
Lyssna till läsa, Storytel
Ljudboksläsare, Nextory
Ljudboksläsare, Nextory

Däremot skiljer sig eboksläsarna mer åt, och för den eboksfrälste kan det här vara avgörande. Nextory överglänser sina konkurrenter med funktionen att kunna söka i många av eböckerna, och erbjuder även möjligheten att färgmarkera text och lägga till anteckningar. I iPaden finns nio olika teckensnitt att välja på (fast vem orkar läsa en hel bok i det snirkliga teckensnittet Zapfino?), och i Androiden fem. Vad som saknas här är möjligheten att välja bakgrundsfärg, och det finns bara två olika storlekar på texten.

Eboksläsare, Nextory
Eboksläsare, Nextory

BookBeat har precis som Storytel tre olika bakgrundsfärger, men där Storytel bara erbjuder ett standardtypsnitt (dock i tre olika storlekar) har BookBeat tre typsnittsalternativ. BookBeat har även en inställning gällande hur jag vill byta sida, som en bladvändning eller som ett ”svep” åt sidan, och dessutom finns många olika steg för justering av textstorlek. Däremot kan jag inte sätta ut bokmärken i BookBeat, vilket jag kan hos de båda andra. Apparna kommer automatiskt ihåg vad jag avslutar min läsning, så bokmärkena behövs egentligen inte för den traditionella användningen.

Det finns en problematik när det kommer till illustrerade eböcker, vilket också märks av i apparna. Nextory har varianten med uppladdade pdf:er med möjlighet att zooma in och ut, men där saknas av förklarliga skäl möjligheten att byta typsnitt eller söka i eboken. Hos både Storytel och BookBeat ligger bilderna rörligt i eböckerna, vilket innebär att anpassningen av texten fungerar som vanligt, men bilderna hamnar lite hipp som happ och kan dessutom inte förstoras.

Eboksläsare, BookBeat
Eboksläsare, BookBeat

Nextory utmärker sig vad gäller antalet böcker jag kan läsa samtidigt. Jag kan bara ha tre böcker aktiverade på samma gång, vare sig det är ljudböcker eller eböcker. Dessa tre titlar är automatiskt sparade i offlinemode, så jag kan lyssna/läsa dem var jag vill. Vill jag lägga till en ny bok så måste jag först ta bort en av de tre sparade. Nextory streamar alltså inte titlarna, utan de sparas ner på min hårdvara. I BookBeat och Storytel kan jag välja om jag vill streama eller ladda ner böckerna. BookBeat har inga begränsningar för hur många titlar jag kan ha i offlineläge, inte heller Storytel. Här är det min enhets internminne som styr.

När jag har läst eller lyssnat färdigt på en bok i BookBeat och Storytel får jag automatiskt frågan om jag vill betygsätta boken eller tipsa om den t ex via sociala medier. Jag kan också när som helst gå in Min bokhylla/Mina böcker och sätta betyg (1-5 stjärnor). Hos Nextory finns inget liknande. 

Utbud av titlar

Det är svårt att jämföra utbud, men det är till stor del samma titlar som dyker upp i de olika tjänsterna. Samma bästsäljare och nyheter återkommer överallt. Men Nextory sticker ut på ett par olika sätt: där finns ett gott utbud av lättlästa böcker, populärvetenskap och facklitteratur (bör återigen påpeka att vi testar premiumversionen, och affärslitteratur är inte inkluderat i bas och standard). Likaså finns här en hel del kokböcker och böcker om mat och dryck, vilket saknas hos konkurrenterna. Både hos Nextory och Storytel finns ett större utbud av romantik/erotik/Harlequin, populäre genrer som inte är frontade hos (familjevänliga?) BookBeat, även om vissa av titlarna faktiskt finns där.

Mat & Dryck, Nextory
Mat & Dryck, Nextory

Barn- och ungdomsböcker finns det gott om hos alla tjänster, men just bilderböcker för de allra yngsta i eboksform gör sig bäst i Nextorys lösning. Där ligger text och bild precis som i den tryckta boken. I BookBeat och Storytel kan bilder bli ganska små, och de går inte att förstora. Av logiska skäl är utbudet av ljudböcker större än eboksutbudet för de lägsta åldrarna både på Storytel och BookBeat, medan Nextory har fler bilderböcker i eboksform.

ANNONS

Vilken tjänst är bäst?

Det ger sig under undersökningens gång att de tre apparna liknar varandra till stor del gällande grundläggande upplägg, men skiljer sig åt i viss mån när det gäller funktion och delvis urval. Nextory verkar fokusera på att utveckla en smart eboksläsare och ett stort utbud av eböcker, medan de andra två satsar på inspirerande boktips och kategorier, plus grafik och uppmuntran till läsaraktivitet.

Storytel

+ Växla mellan ljudbok och ebok
+ Läsarrecensioner
+ Klickbara kategorier och taggar
+ Provlyssna
+ Många titlar på engelska
Prova Storytel utan kostnad i 14 dagar >>

Nextory

+ Den mest flexibla eboksläsaren
+ Anteckna och söka i eböcker
+ Illustrerad fakta och kokböcker
+ Mycket eböcker
+ Bilderböcker i eboksformat
Testa Nextory gratis i 14 dagar >>

BookBeat

+ Eboksläsare med många alternativ
+ Kreativa kategorier och teman
+ Böcker på engelska
+ Användarvänlig app
+ Betygssättning av titlar
Prova Bookbeat gratis 14 dagar >>
Bilden (överst), foto: Andriy Petrenko, Fotolia

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny