fbpx

Google vann segdraget mål mot USAs största författarförbund

Högsta domstolen i USA gav Google Books rätt. Foto: lillisphotography, iStockphoto
Högsta domstolen i USA gav Google Books rätt.

Efter mer än elva år står domstolen fast: Google Books användning av miljontals böcker är sk fair use vilket friar dem från anklagelsen att de bryter mot upphovsrätten.

Det var 2005 som Authors Guild, USAs största och också äldsta författarförbund stämde Google Books. Sökmotorn har skannat utdrag ur miljontals böcker skyddade av upphovrättslagen för att bygga en bokdatabas. Detta utan att verkens författare får någon kompensation för att deras böcker kopierats.
Målet har haft många turer och domstolen har bl a hävdat Googles oskyldighet baserat på sökmotorns syfte att skapa databasen för sina användare.

Ordförande av Authors Guild, Roxana Robinson, beklagar domslutet djupt:

ANNONS

– Författare lider ett enorm förlust idag. Vi stämde Google i september 2005 för vad vi kunde konstaterade: Googels tydliga och fräcka kränkning av copyrightens lagar. Vi tyckte då och vi tycker nu att författare ska bli kompenserade när deras verk kopieras i kommersiella syften.

Domstolen är dock av en annan uppfattning och hävdar bland annat att en utvidgad användning av fair use är nödvändig i takt med den digitala utvecklingens frammarsch. Detta är i linje med Googles beskrivning av sin bokdatabas som ett kartotek för den digitala tidsålder, en linje som fick författarna att förlora denna långa rond. 

Bilden: Högsta domstolen i USA gav Google Books rätt. Foto: lillisphotography, iStockphoto

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.