Google vann segdraget mål mot USAs största författarförbund

Högsta domstolen i USA gav Google Books rätt. Foto: lillisphotography, iStockphoto
Högsta domstolen i USA gav Google Books rätt.

Efter mer än elva år står domstolen fast: Google Books användning av miljontals böcker är sk fair use vilket friar dem från anklagelsen att de bryter mot upphovsrätten.

Det var 2005 som Authors Guild, USAs största och också äldsta författarförbund stämde Google Books. Sökmotorn har skannat utdrag ur miljontals böcker skyddade av upphovrättslagen för att bygga en bokdatabas. Detta utan att verkens författare får någon kompensation för att deras böcker kopierats.
Målet har haft många turer och domstolen har bl a hävdat Googles oskyldighet baserat på sökmotorns syfte att skapa databasen för sina användare.

Ordförande av Authors Guild, Roxana Robinson, beklagar domslutet djupt:

– Författare lider ett enorm förlust idag. Vi stämde Google i september 2005 för vad vi kunde konstaterade: Googels tydliga och fräcka kränkning av copyrightens lagar. Vi tyckte då och vi tycker nu att författare ska bli kompenserade när deras verk kopieras i kommersiella syften.

Domstolen är dock av en annan uppfattning och hävdar bland annat att en utvidgad användning av fair use är nödvändig i takt med den digitala utvecklingens frammarsch. Detta är i linje med Googles beskrivning av sin bokdatabas som ett kartotek för den digitala tidsålder, en linje som fick författarna att förlora denna långa rond. 

Bilden: Högsta domstolen i USA gav Google Books rätt. Foto: lillisphotography, iStockphoto

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL