Majgull Axelsson vinnare av Stora Ljudbokspriset

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

För drygt en vecka sedan hölls den allra första svenska ljudboksgalan i Sverige, en gala som anordnades med pompa och ståt på Metropol Palais i Stockholm. Den stora vinnaren blev kritikerrosade Majgull Axelsson som kammade hem pris för sin populära roman Jag heter inte Miriam.

– Det är första gången som Ljudboksgalan går av stapeln i Sverige och vi är glada över att äntligen kunna ge ljudboken det utrymme den förtjänar. Ljudboken har funnits med länge men kommer nu starkt försäljningsmässigt som en bra konkurrent till andra digitala format – och det tycker vi är fantastiskt, säger Jonas Tellander, VD och grundare på Storytel, som arrangerade Ljudboksgalan.


ANNONS


Majgull Axelsson, senast utgiven på Brombergs förlag, har sedan tidigare vunnit en mängd olika priser så som Moa Martinson-priset, Jörgen Erikssons pris och för sin tidigare succé Aprilhäxan har hon även blivit tilldelad Augustpriset 1997. Nu gick Majgull alltså hem även som vinnare av Stora Ljudbokspriset i kategorin bästa skönlitterära ljudbok, på Sveriges första ljudboksgala. Den kritikerrosade boken Jag heter inte Miriam är inläst som ljudbok med Katarina Ewerlöf som berättare och vann med följande motivering:
”Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson är en stark och välskriven berättelse som tar oss med på en resa från 1940-talets Tyskland till nutidens Sverige. En historia som inte släpper greppet om dig. Katarina Ewerlöfs rena och distanserade inläsning står inte i vägen för berättelsen utan låter lyssnaren skapa sina egna bilder. Hennes närvaro och exakthet i uttal förstärker känslan av att befinna sig där och förhöjer den litterära upplevelsen.”

Vinnaren utsågs genom juryarbete där en jury per kategori lyssnat på nominerade titlar och sedan valt ut en vinnare per genre. De böcker som mottagit pris i andra kategorier är Gunilla Bergströms Vad sa pappa Åberg? i kategorin bästa ljudbok för barn samt Carin Gerhardsens Tjockare än vatten i kategorin bästa ljudboksdeckare.

Både författare och uppläsare av de vinnande bidragen mottager varsitt konstverk skapat av Ludvig Löfgren samt en vinstsumma om 50 000 kr att dela på.

 

Foto: Cato Lein

retired1@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.