Majgull Axelsson vinnare av Stora Ljudbokspriset

För drygt en vecka sedan hölls den allra första svenska ljudboksgalan i Sverige, en gala som anordnades med pompa och ståt på Metropol Palais i Stockholm. Den stora vinnaren blev kritikerrosade Majgull Axelsson som kammade hem pris för sin populära roman Jag heter inte Miriam.

– Det är första gången som Ljudboksgalan går av stapeln i Sverige och vi är glada över att äntligen kunna ge ljudboken det utrymme den förtjänar. Ljudboken har funnits med länge men kommer nu starkt försäljningsmässigt som en bra konkurrent till andra digitala format – och det tycker vi är fantastiskt, säger Jonas Tellander, VD och grundare på Storytel, som arrangerade Ljudboksgalan.

Majgull Axelsson, senast utgiven på Brombergs förlag, har sedan tidigare vunnit en mängd olika priser så som Moa Martinson-priset, Jörgen Erikssons pris och för sin tidigare succé Aprilhäxan har hon även blivit tilldelad Augustpriset 1997. Nu gick Majgull alltså hem även som vinnare av Stora Ljudbokspriset i kategorin bästa skönlitterära ljudbok, på Sveriges första ljudboksgala. Den kritikerrosade boken Jag heter inte Miriam är inläst som ljudbok med Katarina Ewerlöf som berättare och vann med följande motivering:
”Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson är en stark och välskriven berättelse som tar oss med på en resa från 1940-talets Tyskland till nutidens Sverige. En historia som inte släpper greppet om dig. Katarina Ewerlöfs rena och distanserade inläsning står inte i vägen för berättelsen utan låter lyssnaren skapa sina egna bilder. Hennes närvaro och exakthet i uttal förstärker känslan av att befinna sig där och förhöjer den litterära upplevelsen.”

Vinnaren utsågs genom juryarbete där en jury per kategori lyssnat på nominerade titlar och sedan valt ut en vinnare per genre. De böcker som mottagit pris i andra kategorier är Gunilla Bergströms Vad sa pappa Åberg? i kategorin bästa ljudbok för barn samt Carin Gerhardsens Tjockare än vatten i kategorin bästa ljudboksdeckare.

Både författare och uppläsare av de vinnande bidragen mottager varsitt konstverk skapat av Ludvig Löfgren samt en vinstsumma om 50 000 kr att dela på.

 

Foto: Cato Lein

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

retired1@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL