fbpx

Anrika Hamrelius i Malmö tvingas stänga

Hamrelius bokhandel i Malmö har under många år varit en institution och en tillgång för både malmöborna och stadskärnan. Nu har den anrika bokhandeln begärts i konkurs och butiken på Caroli står stängd och nedsläckt.

Det var under gårdagen som beskedet gick ut att Hamrelius bokhandel under måndagen blivit försatta i konkurs i Malmö tingsrätt. Konkursansökan har lämnats in av ägaren Gudmund Hamrelius som inte ser någon annan utväg och som i ansökan uppger att ”bolaget är på obestånd och kan inte betala sina skulder allt eftersom de förfaller till betalning”.

Gudmund Hamrelius började sin karriär på Hedengrens bokhandel i Stockholm och efter en egen bokhandel i Trelleborg och jobb på NK Malmös bokavdelning startade han sedan Hamrelius bokhandel. Butiken låg länge på Hansacompagniet, men flyttade 2004 till stora lokaler på Södergatan. För några år sedan uppgav dock Hamrelius i Sydsvenskan att lokalen var för stor och en flytt till en mindre lokal på Caroli genomfördes under 2013. Vid den tidpunkten omsatte butiken 12 miljoner kronor, men det verkar ha varit början på slutet. Sedan dess har försäljningssiffrorna sjunkit och enligt Gudmund Hamrelius stoppades alla inköp den 12 december 2014. Många bästsäljare kunde därför inte köpas in till julhandeln vilket resulterade i en minskad försäljning även här och utan de intäkter man hade förhoppning om, är konkursen nu ett faktum.

ANNONS

Eva Svedberg, VD på JB-gruppen som är en sammanslutning av fristående bokhandelsföretag och som länge haft Hamrelius som medlem, har tagit emot beskedet med sorg:

– Det känns jättetråkigt. Hamrelius har varit medlem länge och det är en medlem vi kommer att sakna. Gudmund har varit i branschen länge och brunnit för tron att med rätt engagemang kan man sälja alla sorters böcker. Hamrelius har varit en internationell bokhandel med kunder som reste både från andra orter i Sverige och från Danmark för att handla. Det var en viktig butik och en bokhandlare som många i branschen har följt och tittat på. Gudmund Hamrelius har gjort en imponerande gärning och vi kommer att sakna honom mycket.

Hamrelius bokhandel har i många år varit en källa för inspiration, kunskap och service, och när konkursbeslutet togs i tingsrätten i måndags var det inte bara ett bolag som sattes i konkurs. Beslutet innebär också ett Malmö som är fattigare och en kulturinstitution som för alltid berövats malmöborna.

ANNONS


Vill du veta mer?
Här kan du läsa om Hamrelius flytt till Caroli, Sydsvenskans rapportering om konkursen samt några olika röster rörande nedläggningen och den utveckling som sker i bokhandlarbranschen.

Foto: Marthina Elmqvist❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

retired1@boktugg.se

Stäng meny