Anrika Hamrelius i Malmö tvingas stänga

Hamrelius bokhandel i Malmö har under många år varit en institution och en tillgång för både malmöborna och stadskärnan. Nu har den anrika bokhandeln begärts i konkurs och butiken på Caroli står stängd och nedsläckt.

Det var under gårdagen som beskedet gick ut att Hamrelius bokhandel under måndagen blivit försatta i konkurs i Malmö tingsrätt. Konkursansökan har lämnats in av ägaren Gudmund Hamrelius som inte ser någon annan utväg och som i ansökan uppger att ”bolaget är på obestånd och kan inte betala sina skulder allt eftersom de förfaller till betalning”.

Gudmund Hamrelius började sin karriär på Hedengrens bokhandel i Stockholm och efter en egen bokhandel i Trelleborg och jobb på NK Malmös bokavdelning startade han sedan Hamrelius bokhandel. Butiken låg länge på Hansacompagniet, men flyttade 2004 till stora lokaler på Södergatan. För några år sedan uppgav dock Hamrelius i Sydsvenskan att lokalen var för stor och en flytt till en mindre lokal på Caroli genomfördes under 2013. Vid den tidpunkten omsatte butiken 12 miljoner kronor, men det verkar ha varit början på slutet. Sedan dess har försäljningssiffrorna sjunkit och enligt Gudmund Hamrelius stoppades alla inköp den 12 december 2014. Många bästsäljare kunde därför inte köpas in till julhandeln vilket resulterade i en minskad försäljning även här och utan de intäkter man hade förhoppning om, är konkursen nu ett faktum.

Eva Svedberg, VD på JB-gruppen som är en sammanslutning av fristående bokhandelsföretag och som länge haft Hamrelius som medlem, har tagit emot beskedet med sorg:

– Det känns jättetråkigt. Hamrelius har varit medlem länge och det är en medlem vi kommer att sakna. Gudmund har varit i branschen länge och brunnit för tron att med rätt engagemang kan man sälja alla sorters böcker. Hamrelius har varit en internationell bokhandel med kunder som reste både från andra orter i Sverige och från Danmark för att handla. Det var en viktig butik och en bokhandlare som många i branschen har följt och tittat på. Gudmund Hamrelius har gjort en imponerande gärning och vi kommer att sakna honom mycket.

Hamrelius bokhandel har i många år varit en källa för inspiration, kunskap och service, och när konkursbeslutet togs i tingsrätten i måndags var det inte bara ett bolag som sattes i konkurs. Beslutet innebär också ett Malmö som är fattigare och en kulturinstitution som för alltid berövats malmöborna.


Vill du veta mer?
Här kan du läsa om Hamrelius flytt till Caroli, Sydsvenskans rapportering om konkursen samt några olika röster rörande nedläggningen och den utveckling som sker i bokhandlarbranschen.

Foto: Marthina Elmqvist

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

retired1@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL