fbpx

Amerikanskt förlag byter bolagsform för att bredda utbud

Det amerikanska bokförlaget McSweeney’s meddelade i förra veckan att de kommer att övergå från ett traditionellt bolag till att bli en stiftelse. Anledningen? Att kunna bibehålla en diversifierad utgivning och att kunna bredda utbudet.

McSweeney’s, ett amerikanskt bolag med rötterna i San Fransisco, har alltså nu tagit beslutet att bli en stiftelse. Förlaget vill kunna fortsätta satsa på projekt som inte alltid har ett vinstsyfte, och ser förändringen av bolagsformen som en möjlighet till detta. Genom att bli en stiftelse ser de fram emot att kunna ta emot medlemmar, privata donationer och att öppna möjligheten för andra bidrag.

Grundaren till McSweeney’s, Dave Eggers, förklarar att beslutet är en följd av den minskade bokförsäljningen, men den fortsatta viljan att förse människor med oberoende, bildande litteratur. Enligt Eggers finns det nu en ny möjlighet att kunna samla in pengar till särskilda projekt, och att kunna ge ut intressanta verk utan att hela tiden ha vinstintresset i åtanke.

ANNONS

Beskedet är intressant och väcker en del uppståndelse på andra sidan Atlanten. Att kunna ge ut böcker från ett bolag som kan finansieras av donationer och bidrag, ger nya möjligheter, och kanske är detta framtiden för små och oberoende förlag som vill gå sin egen väg? Vissa förlag i Sverige fungerar också på detta sätt, och kanske blir det vanligare och vanligare. För de förlag som inte har som primärt intresse att enbart tjäna pengar, är detta en möjlighet som absolut kan vara värd att överväga, så länge man har en trogen kundkrets och möjlighet till bidrag eller medlemmar.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

retired1@boktugg.se

Stäng meny