ANNONS

Amerikanskt förlag byter bolagsform för att bredda utbud

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det amerikanska bokförlaget McSweeney’s meddelade i förra veckan att de kommer att övergå från ett traditionellt bolag till att bli en stiftelse. Anledningen? Att kunna bibehålla en diversifierad utgivning och att kunna bredda utbudet.

McSweeney’s, ett amerikanskt bolag med rötterna i San Fransisco, har alltså nu tagit beslutet att bli en stiftelse. Förlaget vill kunna fortsätta satsa på projekt som inte alltid har ett vinstsyfte, och ser förändringen av bolagsformen som en möjlighet till detta. Genom att bli en stiftelse ser de fram emot att kunna ta emot medlemmar, privata donationer och att öppna möjligheten för andra bidrag.

Grundaren till McSweeney’s, Dave Eggers, förklarar att beslutet är en följd av den minskade bokförsäljningen, men den fortsatta viljan att förse människor med oberoende, bildande litteratur. Enligt Eggers finns det nu en ny möjlighet att kunna samla in pengar till särskilda projekt, och att kunna ge ut intressanta verk utan att hela tiden ha vinstintresset i åtanke.

Beskedet är intressant och väcker en del uppståndelse på andra sidan Atlanten. Att kunna ge ut böcker från ett bolag som kan finansieras av donationer och bidrag, ger nya möjligheter, och kanske är detta framtiden för små och oberoende förlag som vill gå sin egen väg? Vissa förlag i Sverige fungerar också på detta sätt, och kanske blir det vanligare och vanligare. För de förlag som inte har som primärt intresse att enbart tjäna pengar, är detta en möjlighet som absolut kan vara värd att överväga, så länge man har en trogen kundkrets och möjlighet till bidrag eller medlemmar.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

retired1@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mor och dotter Holtti skrev en gemensam roman under coronakarantänen

Margareta Holtti och Lisa Holtti Claesson var båda isolerade under den värsta coronakrisen. Tillsammans började de fantisera ihop ett äventyr och lät pandemin sätta ramar för berättelsen.

Sommaren 2020 gick i coronapandemins tecken, och i likhet med många andra kunde Margareta och hennes man på grund av restriktionerna inte åka till sin sommarstuga på Åland.

– Jag kopplade på humorn för att få lite distans till det trista läget och skrev till mina barn att jag googlat på ”människosmugglare” men inte hittat några aktuella erbjudanden. Kanske någon av dem kunde hitta en lösning. Lisa tog sig för att med några dagars mellanrum skicka vykort till oss med det ena galna smugglingserbjudandet efter det andra. Jag hakade på och skrev till henne att vi inlett en mejlkonversation med två tanter som erbjudit oss skjuts på moped, berättar Margareta.

Mor och dotter började mejla texter till varandra som tog avstamp i den galna berättelsen om två pensionärer som försökte ta sig till sommarhuset med alla möjliga medel. Snart insåg de att de hade början till en bok.

– Triggade av varandra spottade vi ur oss det ena kapitlet efter det andra i ett rasande tempo. Vi skrev intensivt i fyra veckor. Det sjöd av idéer och formuleringar och blev en hel del skrivet även nattetid. Det växte fram organiskt för att vi kom in i ett gemensamt flow, säger Margareta.

(...) Läs hela artikeln »