Apple ska betala 450 miljoner dollar för eboks-kartell

Apple ska betala 450 miljoner dollar för sin roll i eboks-pris-härvan 2012, efter en uppgörelse med åklagaren, rapporterar amerikanska medier.

Boktugg skrev igår om Amazons konflikt, eller förhandlingar som det kanske fortfarande kan kallas, med Hachette.

Där nämndes också att Hachette var ett av de fem förlag som tillsammans med Apple försökte införa en ny prissättning av eböcker, där förlagen satte priset och återförsäljaren alltid fick 30%.

Det var dock ett brott mot den amerikanska konkurrenslagstiftningen och en juridisk process drogs igång. De fem förlagen (Hachette, Simon & Schusters, Penguin, Macmillan och HarperCollins) valde i olika uppgörelser att betala sammanlagt 166 miljoner dollar.

Apple gick hela vägen till rätten där de förlorade i juli 2013. Därefter godkände en federal domare en grupptalan mot företaget och den 25 augusti skulle deras krav på 840 miljoner dollar tas upp i rätten. Apple valde en uppgörelse och går nu med på att betala 450 miljoner dollar. Det är dock inte helt klart, Apple har lämnat in en överklagan. Om Apple får rätt där kan skadeståndet reduceras till 70 miljoner dollar – eller rentav försvinna helt. Det är dock ingen som tror att Apple får gehör.

Därmed får konsumenterna vänta på sina 400 miljoner dollar, som enligt uppgörelsen ska återbetalas till kunder hos Amazon och Barnes & Nobles. Amerikanska delstater ska få 20 miljoner och advokater och deras klienter (som fört en grupptalan gentemot Apple) ska dela på 30 miljoner dollar.

De närmast astronomiska summorna visar vilken betydelse den amerikanska eboksmarknaden har – och vad som står på spel i kampen om kunderna. Men, för att sätta saker i rätt perspektiv så utgör skadeståndet bara 1% av Apples omsättning förra året…

Foto: © Karin & Uwe Annas, Fotolia

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL