đŸ„Š Bonniers vs Storytel (Nyhetsbrev #442)

Rapportduell. Bonnierförlagen vs Storytel. Det lÄter som en kraftmÀtning mellan Sveriges tvÄ största förlagsgrupper. Men det Àr en orÀttvis jÀmförelse eftersom det Àr de tvÄ senaste rapporterna vi skriver om. AlltsÄ Bonnierförlagens nyligen slÀppta bokslut för 2022 (dÀr en skattesmÀll innebar förlust) och Storytels kvartalsrapport för Q2-2023 (dÀr förlusterna krymper tack vare prishöjningar) som kom idag.

Den enda gemensamma nĂ€mnaren Ă€r att Mattias Fyrenius, VD pĂ„ Bonnierförlagen, konstaterar att Storytel pushar sina egna förlags titlar allt hĂ„rdare i appen – och Storytels VD Johannes Larcher pekar pĂ„ framgĂ„ngar för sina egna förlags titlar i streamingtjĂ€nsten.

Undrar du varför Bonnierförlagens bokslut för 2022 kommer samtidigt som Storytels andra kvartalsrapport för 2023? Jo, Storytel Àr börsnoterat, Bonnierförlagen privatÀgt. Lite olika krav pÄ rapportering.

I övrigt kan vi konstatera att vi nu Àr inne i augusti och det Àr Ätta veckor kvar till BokmÀssan i Göteborg.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

💌 Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare alla er som Ă€r sponsorer och donatorer. Inför hösten hoppas vi att fler företag i branschen Blir sponsorer.


En av ljudböckerna som Storytel-abonnenter nu kan lyssna till och utöver originalinlÀsningen vÀlja mellan fyra AI-röster som alternativ. Montage: Boktugg.

EN TANKE

AI och hybridförlag

De tvÄ hetaste Àmnena att diskutera i bokbranschen, i alla fall att döma av grupper pÄ Facebook, Àr AI-röster och hybridförlag. Det sistnÀmnda har diskuterats i Äratal men fick lite nytt brÀnsle efter en debattartikel som nu har besvarats av ett av de kritiserade hybridförlagens Àgare.

Eftersom jag sjÀlv varit med och startat ett hybridförlag (Hoi som jag visserligen bara Àr passiv mindre delÀgare i idag) sÄ Àr jag förstÄs fÀrgad av vad ett hybridförlag ska vara och samtidigt medveten om hur mÄnga false flag-hybrider det finns. Jag konstaterar dock att den text jag skrev för nÄgot Är sedan fortfarande Àr relevant: Det Àr hög tid att avskaffa begreppet hybridförlag.

NĂ€r det gĂ€ller AI-röster sĂ„ lĂ€r Storytel nu upptĂ€cka det Amazon upptĂ€ckte redan 2009 dĂ„ de tvingades ta bort en funktion som lĂ€ste upp eböcker efter protester frĂ„n Authors’ Guild. Robotröster rör upp kĂ€nslor. Lanseringen av AI Voice Switcher har redan fĂ„tt en del att gĂ„ i taket.

Jag tror inte skÄdespelare som lÀser in ljudböcker behöver vara rÀdda för att förlora jobbet de nÀrmsta Ären i alla fall. MÄnga böcker Àr sÄ tÀtt förknippade med upplÀsarna att varken förlag eller författare vill byta. Eller vÄgar byta om de inte Àr tvungna.

Men i lÀngden, nÀr tekniken blir sÄ bra att du inte kan höra skillnad (och sÀkert innan dess), kommer ekonomin att tvinga förlagen att anvÀnda AI-röster allt oftare. Ta ett stort förlag som ger ut 1000 titlar per Är som i snitt Àr 10 timmar lÄnga. Om de kan spara 1500 kr per producerad timme Àr det 15 Mkr.

De kommer inte att göra det pÄ de största titlarna till att börja med utan pÄ de smala, de som kanske inte ens görs till ljudbok idag.

Ha nu en fortsatt skön vecka!

/Sölve Dahlgren
chefredaktör


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

đŸŽâ€â˜ ïž Privatbibliotek eller piratbibliotek? (Analysbrevet)
ANALYSBREVET De andra biblioteken. Idag tänkte vi titta lite på bibliotek. Men inte de där som debatteras dagligen i tidningarna för att de är för få utan de andra som…
đŸŽâ€â˜ ïž Privatbibliotek eller piratbibliotek? (Analysbrevet)
ANALYSBREVET De andra biblioteken. Idag tänkte vi titta lite på bibliotek. Men inte de där som debatteras dagligen i tidningarna för att de är för få utan de andra som…

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 1-2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris. Vi har Ă€ven ett alternativ för fattiga författare.


UPPSNAPPAT

⛔ AI-nja. Det Ă€r mycket tal om generativ AI som kan skapa bilder, skriva texter och dessutom lĂ€sa upp dem. I bokbranschen Ă€r det just nu mest debatt om AI-röster. MĂ„nga techbolag tror att bokbranschen kommer att förĂ€ndras i grunden av AI. Men en artikel i Wired har rubriken ”Why Generative AI Won’t Disrupt Books” och konstaterar att de allra flesta inte Ă€r intresserade av att fĂ„ sin bok förvandlad till en animerad film eller kunna chatta med huvudkaraktĂ€rerna. De Ă€r nöjda med att lĂ€sa böcker precis som idag.

📳 TikTok-sensation. 58-Ă„riga författaren Shawn Warner satt vid ett bord i en Kroger-butik i Fort Worth, Texas, bakom travar av sin debutroman YA-mysteriet, Leigh Howard and the Ghosts of Simmons-Pierce Manor”, nĂ€r tvĂ„ frĂ€mlingar kom fram till honom och började frĂ„ga om romanen. TikTokaren Jerrad “Red” Swearenjin filmade det hela eftersom han tyckte författaren sĂ„g ”besegrad” ut. Sedan köpte han tvĂ„ böcker och lovade ge bort en av dem till nĂ„gon pĂ„ Tiktok. Sedan laddade ”Red” upp filmen pĂ„ sitt Tiktok-konto och resten Ă€r historia.
Videon blev viral och har nu över 20 miljoner visningar och 24 000 kommentarer med mycket kÀrlek. Inte nog med det, folk började bestÀlla boken som nÄdde förstaplatsen först pÄ Amazons YA-lista och sedan totala topplista, skriver The Guardian. Den blev dessutom en USA Today Bestseller och har legat etta hos Barnes & Noble.

đŸ€– AI-kramare. Amerikanska förlag tvingas till besparingar eftersom försĂ€ljningen viker och prishöjningar inte rĂ€cker för att kompensera kostnadsökningar. DĂ€rför mĂ„ste förlagen omfamna AI, menar Thad McIlroy pĂ„ sin blogg The Future of Publishing dĂ€r han Ă€ven konstaterar att förlagsbranschen historiskt varit motvillig till att omfamna ny teknologi. Han skriver bland annat:
”Det Ă€r inte en bra tid att vara motvillig till teknologi. Artificiell intelligens har potentialen att driva betydande produktivitetsvinster inom bokutgivningsprocesser, frĂ„n redaktionellt arbete till marknadsföring. Företag som omfamnar AI kommer med största sannolikhet att gĂ„ om de som inte gör det.”

💰 PrenumerationsjĂ€tte. Även pĂ„ den amerikanska marknaden förekommer prenumerationstjĂ€nster. En av dem Ă€r Kindle Unlimited (9,99 USD/mĂ„n) som varje mĂ„nad betalar ut miljontals dollar till förlag och framför allt egenutgivare i royalties. Sammanlagt under första halvĂ„ret 2023 uppgĂ„r utbetalningarna till 278,2 miljoner dollar (motsvarande 2,95 miljarder kronor) vilket Ă€r en ökning med 10 % jĂ€mfört med samma period 2022. (TNPS)

🐇 Högt tempo. Paret Leffe (Alex Storm) och Caroline Grimwalker (Trickster, VĂ„gbrytarna) har gjort sig kĂ€nda som extremt produktiva författare. NĂ€sta projekt: en ny serie pĂ„ Bokfabriken.
”Nu blir utmaningen att bĂ„da skriver varsin separat spĂ€nningsserie, men dĂ€r bĂ„da utspelar sig i samma universum och dĂ€r berĂ€ttelserna vid vissa tillfĂ€llen gĂ„r in i varandra och pĂ„verkar varandra”, förklarar Caroline i ett pressmeddelande.
I centrum för serien (som beskrivs som en blandning mellan tv-serierna Succession och Yellowstone) stĂ„r tvĂ„ familjer och tvĂ„ orter, Åre och Kiruna. Den nya serien ska vidareutvecklas till ett universum, och inleds med att Leffe och Caroline skriver tre böcker var. Det framgĂ„r inte nĂ€r den första boken ska slĂ€ppas, men kĂ€nner vi dem rĂ€tt Ă€r den vĂ€l klar till BokmĂ€ssan.

TEXTANNONSER

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

FLER RUBRIKER

Storytel redovisar ökad omsĂ€ttning tack vare höjda priser, ökad internförsĂ€ljning av digitala böcker samt minskade kostnader. Totalt gav det ett EBITDA-resultat pĂ„ +40 Mkr. Aktien…

Bonnierförlagens rörelseresultat för 2022 landade pĂ„ -14,2 Mkr. Men bakom förlusten ligger engĂ„ngskostnader i form av en skattesmĂ€ll pĂ„ 87 Mkr. Även om printförsĂ€ljningen minskade…

Alice Lyttkens skrev feelgood som lika gĂ€rna hade kunnat utspela sig i dag och Emma Hamberg gör geniala karaktĂ€rsbeskrivningar.Det framhĂ„ller författarna Johanna Schreiber och Frida…

Den belarusiska Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs första stora verk ”Kriget har inget kvinnligt ansikte” utsattes först för snĂ„rig censur. Romanen visade en sida av kriget som…

En barnbok ur den bĂ€stsĂ€ljande serien ”Arthur” av Marc Brown kan förbjudas pĂ„ skolor i Florida. Det skriver Deadline. En medlem ur Floridas Clay county-skoldistrikt, Bruce…

Myndigheter i Paris krĂ€ver att 60 procent av stadens bokförsĂ€ljare lĂ€ngs Seine ska flytta under öppningsceremonin av OS – ett besked som nu möter motstĂ„nd,…

Ett system som iskallt utnyttjar mĂ€nniskor med bokdrömmar eller en möjlighet för alla som vill ge ut en bok att faktiskt fĂ„ göra det? Åsikterna…

Även Nextory ser behov av att förĂ€ndra prissĂ€ttningen pĂ„ sina abonnemang. För att kunna lyssna obegrĂ€nsat mĂ„ste man nu betala 209 kr per mĂ„nad. För…

Journalisten, författaren och före detta Tysklandskorrespondenten Jan Mosander kan konsten att hĂ„lla en resebok uppdaterad. För snart 25 Ă„r sedan kom hans bok om Berlin…

De senaste 100 rubrikerna hittar du hÀr >>


DEBUTANTER

HĂ€r hittar du fler aktuella debutanter >>


💌 Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare alla er som Ă€r sponsorer och donatorer. Inför hösten hoppas vi att fler företag i branschen Blir sponsorer.

99 % av Boktugg Àr gratis att lÀsa. Regelbunden lÀsare?  Prenumerera!