📜 Äntligen papperslös bok… (Nyhetsbrev #476)

Papperslöst. Bokbranschen jublar – Ă€ntligen slipper vi alla papper. I vĂ„r bokföring. Imorgon den 1 juli trĂ€der den nya lagen i kraft som sĂ€ger att vi inte lĂ€ngre behöver spara papperskvitton och pappersfakturor som redan skannats till bokföringen.

Okej, det dÀr var ett litet klickbete. Det dÀr med digitalisering Àr ju nÄgot som delar bokbranschen nÀr det gÀller sjÀlva distributionen av böcker. Pappersboken Àr nÄgot som i stort sett alla fortfarande omfamnar och kramar.

Men nÀr det gÀller allt annat glÀds vi Ät att slippa papper, eller hur? TÀnk nÀr vi sprÀttade kuvert för att ta emot fakturor som samlades i pÀrmar? Eller rÀknade sedlar efter en lyckad försÀljningsdag pÄ BokmÀssan. RÀtt skönt med kontantfritt (jo, jag vet att de flesta bokhandlare fortfarande tar emot kontanter men förlagen har slÀppt den delen vid event).

DÀrför Àr det lite mÀrkligt att inte eböcker tagit en större marknadsandel. Först övergav Adlibris, och nu Àven Storytel, tanken pÄ lÀsplattan. Jag kan till viss del förstÄ argumentet att det Àr en helt annan grej att ge support pÄ hÄrdvara (Àven om lÀsplattor har lÀngre livslÀngd Àn mobiltelefoner och Àr mycket enklare till sin konstruktion) och att det Àr enklare att slippa.

Men vi fÄr se ifall detta öppnar för Kobos satsning pÄ Sverige/Norden eller om den ocksÄ blir för liten och för halvhjÀrtad för att fÄ effekt.

Sommartider pÄ Boktugg

Imorgon Ă€r det 1 juli och dĂ„ tĂ€nker jag unna mig lite mer sammanhĂ€ngande semester för första gĂ„ngen pĂ„ … sĂ€kert Ă„tta Ă„r. VĂ„r reporter Christina har ett par sommarintervjuer pĂ„ gĂ„ng som vi kommer att publicera under juli och dessutom kommer jag att lĂ€gga upp en del nyheter och notiser, nĂ€r jag fĂ„r tid och lust.

Sommaren Ă€r en tid för nystarter, det Ă€r inte helt ovanligt att folk lĂ€mnar sitt jobb för att efter semestern börja pĂ„ ett annat företag. Lite överraskad blev jag allt av att Adam Dahlin Ă„tervĂ€nder till storförlagsvĂ€rlden efter ”bara” tvĂ„ och ett halvt Ă„r pĂ„ utmanaren The Book Affair. Men ibland dyker det ju upp en möjlighet som gör att man har tvĂ„ bra alternativ att vĂ€lja emellan.

Boktugg lÀmnade in sitt bokslut (digitalt) i veckan. AlltsÄ det för 2023. Vi redovisar en försÀljning pÄ 914 (1015) tkr och ett rörelseresultat pÄ 72 (92) tkr. Bakom de siffrorna döljer sig dels kostnadsbesparingar men ocksÄ en minskad annonsförsÀljning. Till viss del att vi slutade sÀlja nativeannonser som gav för dÄlig marginal för oss.

PrenumerationsintÀkter kommer att bli viktigare för oss nÀr vi nu satsar tydligare pÄ Analysbrevet och SpÀnningsbrevet.

Men Àven sponsorskapen dÀr vi nu har landat i en tydlig struktur. Förhoppningsvis kan vi fÄ fler partners under hösten (eller kanske redan i sommar, agera innan du gÄr pÄ semester!). Sponsra med 2000 kr, 50 000 kr eller nÄgot dÀremellan.

Och sÄ har vi ju introducerat lite billigare nativeliknande format som BokslÀppspresentationer med högt lÀsvÀrde.

Sista chansen pÄ introduktionspriset

Just det, anledningen till att vi skickar ut detta mejl redan idag (förutom min semesterstart 1 juli) var ju att pÄminna om att idag Àr sista dagen att teckna en prenumeration pÄ Boktugg SpÀnning med introduktionsrabatten pÄ 30 % (du fÄr alltsÄ 1 Är för 208 kr istÀllet för 297 kr). Kul att sÄ mÄnga redan hoppat pÄ den hÀr satsningen. Kanske vi inte stÀnger erbjudandet förrÀn imorgon mÄndag. Men skynda dig. Prenumerera nu!

IgÄr var det hÀrligt vÀder hÀr nere i SkÄne med en solig och vindstilla kvÀll. Idag regnar det och ska komma 30-90 mm lokalt pÄ sina stÀllen, enligt SMHI. Det Àr Ä andra sidan riktigt bra lÀsvÀder!

Hoppas du fÄr en underbar sommar. Njut av de fina dagarna.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS 1. I ett försök att göra det enklare att hitta alla kategorier och undersidor pÄ Boktugg har vi skapat en sida som lÀnkar och förklarar hur du hittar artiklar. En nybliven lÀsare meddelade lyrisk att det var en guldgruva med lÀsvÀrda artiklar som var relevanta Àn idag. Allt Àr ju inte nyheter.

PS 2. NÀr man ska skicka in debutantportrÀtt eller bokslÀppspresentationer sÄ vill vi alltid ha bilderna i rÀtt format (eftersom det sparar enormt mycket tid) och det Àr inte alla som har tillgÄng till Photoshop. DÀrför Àgnade jag nÄgon timme hÀromdagen Ät att göra en guide till hur man anvÀnder Pixlr för att skala om och beskÀra en bild. Du kan förstÄs anvÀnda den guiden Àven till att göra samma sak för att bilder till din hemsida eller sociala medier.


TACK TILL VÅRA SPONSORER

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


UPPSNAPPAT

🍿 FILMMANUSBÖCKER. Filmen Oppenheimer har spelat in över 975 miljoner dollar (>10 Mkr) och Ă€r baserad pĂ„ Kai Bird and Martin J. Sherwins Pulitzervinnande 700-sidiga bok American Prometheus (som i augusti slĂ€pps pĂ„ svenska med titeln Oppenheimer). Men likt flera Hollywoodfilmer har Ă€ven filmmanuset slĂ€ppts i bokform (240 sidor) och sĂ„lde 19 000 exemplar de första mĂ„naderna, skriver Inverse. Förlaget Faber & Faber har lĂ€nge gett ut filmmanus, en av bĂ€stsĂ€ljarna Ă€r Pulp Fiction som sĂ„lde över 120 000 exemplar. MĂ„lgruppen Ă€r sannolikt frĂ€mst andra manusförfattare eftersom formatet kan avskrĂ€cka vanliga lĂ€sare.

🎧 UPPLÄSAR-APP. ElevenLabs (som Storytel samarbetar med och Ă€r delĂ€gare i) har lanserat sin första mobilapp (endast iOS inledningsvis) ElevenLabs Reader: AI Audio. Appen Ă€r specialiserad pĂ„ att omvandla textfiler eller webblĂ€nkar till ljud sĂ„ att man kan lyssna till alltifrĂ„n nyhetsartiklar till romaner. Initialt stöds endast engelska, men fler sprĂ„k Ă€r pĂ„ vĂ€g, skriver Venture Beat som testat. FunktionsmĂ€ssigt Ă€r den mer avgrĂ€nsad Ă€n de AI-röster som ElevenLabs erbjuder pĂ„ sin sajt och som anvĂ€nds av bland annat Storytel för att producera ljudböcker. Men det Ă€r en signal om att vi i framtiden kommer att kunna fĂ„ eböcker upplĂ€sta Ă€ven om det saknas en ljudboksutgĂ„va.

💬 FB-GRUPP. Författaren Samuel Karlsson drog igĂ„ng Facebookgruppen Vi som Ă€lskar ljudböcker i februari 2017, vilket han berĂ€ttat om i en intervju med Boktugg nĂ€r den passerade 20 000 medlemmar för drygt ett Ă„r sedan. Sedan dess har den siffran fördubblats. Ett maratonlopp Ă€r 42 195 meter. HĂ€romdagen tog vi skĂ€rmdumpen ovan dĂ„ gruppen hade 42 198 medlemmar. Grattis sĂ€ger vi!

đŸ€ł BÄSTSÄLJARE. NĂ€r NY Times intervjuar Emily Henry (som sĂ„lt över 7 miljoner böcker i USA sedan 2020 och vars senaste bok översatt till svenska Ă€r En lustig historia) sĂ„ blir vinkeln hur hon skriver bĂ€stĂ€ljare utan att lĂ€mna sin komfortzon. Hon vill inte bli en ”författare/minikĂ€ndis”. Trots att hennes böcker trendar pĂ„ Tiktok, men sjĂ€lv hĂ„ller hon sig dĂ€rifrĂ„n.
”Emily Henry har aldrig varit pĂ„ en bokturnĂ© eller hĂ„llit en traditionell bokhandelssignering. Hon Ă€r inte pĂ„ TikTok. Hennes Instagram visar bokomslag och ibland en utlottning; det finns inga garderobsturer, rĂ€ddade katter eller elegant upplagda snacks”, skriver NY Times.
Kanske fĂ„r hon gĂ„ pĂ„ röda mattan framöver – fyra av hennes böcker ska filmatiseras.

đŸ’± AI-FÖRMEDLARE. Startupen Created by Humans vill hjĂ€lpa författare att licensiera sina verk till AI-företag. Grundat av Trip Adler, tidigare VD för Scribd, strĂ€var företaget efter att skapa ett nytt ramverk för AI-rĂ€ttigheter som trĂ€ningsdata, skriver Axios. De har fĂ„tt över 5 miljoner dollar i startkapital frĂ„n investerare som Craft Ventures och Floodgate. Journalisten och författaren Walter Isaacson ansluter som kreativ rĂ„dgivare. Planen Ă€r att erbjuda samma tjĂ€nster för skapare av bilder, musik och video.

đŸŽȘ BIBLIOTEKSMÄSSA. Bok & Bibliotek heter numera BokmĂ€ssan. Men det kommer fortfarande mĂ„nga bibliotekarier. Biblioteksscenen tar i Ă„r plats pĂ„ nya Mötesplats Bibliotek, en yta för att stĂ€rka fokus pĂ„ biblioteksutstĂ€llare. Nytt för i Ă„r Ă€r ocksĂ„ att Kulturförvaltningen i VĂ€stra Götalandsregionen fĂ„r sĂ€llskap av Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening som scenarrangörer till Biblioteksscenen. Tillsammans presenterar de över 30 programpunkter, med fokus pĂ„ bibliotekens verklighet, utmaningar och möjligheter.

🎧 TREBOKSDEAL. Lena Karlin och Åsa Schwarz har skrivit ett treboksavtal med Bokförlaget Nona som innebĂ€r att det blir en fortsĂ€ttning med ytterligare tre böcker i serien Kusinerna. Första boken i serien, Begravningen, slĂ€pptes i januari 2024 och den andra delen, Spelet, slĂ€pps 1 juli. Planen Ă€r en ny bok varje halvĂ„ret Ă€ven framöver.

💰 SJUBOKSDEAL. Deckarförfattaren Emma Olofsson (debuterade 2020 och Ă€r kĂ€nd för bokserierna Sonja Ljung, Alba och Karlshamnsserien) ska, tillsammans med sin man Lukas Olofsson, skriva en helt ny spĂ€nningsserie för Saga Egmont. Avtalet och serien omfattar sju böcker och kommer att slĂ€ppas som ljudböcker, e-böcker och i tryckt format med start 2026.
– Det kĂ€nns fantastiskt roligt och spĂ€nnande och vi Ă€r sjukt taggade pĂ„ detta projekt, sĂ€ger författarna i ett pressmeddelande.


ANALYSBREVET

Analysbrevet kommer 1-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Uppgradera din prenumeration sĂ„ kan du lĂ€sa varje nytt brev direkt – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet
Prova ett kvartal för 149 kr (ord pris 299 kr) eller vĂ€lj ett helt Ă„r för endast 999 kr. Är ni flera pĂ„ företaget vĂ€lj prenumeration med flera konton.

”Kom ihĂ„g, det Ă€r inte AI som kommer att ta ditt jobb – det Ă€r personen som vet hur man anvĂ€nder AI för att göra ditt jobb bĂ€ttre, snabbare och…

De senaste tio Ă„ren har digitaliseringen av boken tagit fart. Vi har sett och hört ljudbokens framvĂ€xt. Men för att verkligen se hur radikal utvecklingen Ă€r behöver vi jĂ€mföra Ă„r…


NYA BOKSLÄPP

Johanna SyrĂ©n fĂ„ngar i denna dokumentĂ€ra fotobok det moderna lantlivet i en vĂ€rld i förĂ€ndring. Genom bilder och berĂ€ttelser ger hon en inblick i mĂ€nniskors liv och deras nĂ€ra band…

Den efterlĂ€ngtade uppföljaren till de populĂ€ra ”Rivieran inom rĂ€ckhĂ„ll” och ”Languedoc inom rĂ€ckhĂ„ll” Ă€r Ă€ntligen hĂ€r. Ta del av de bĂ€sta rĂ„den om hur du tar dig till norra Italien…

What if Napoleon had won? The year is 1838. Emperor Napoleon I rules most of Europe after defeating all of his enemies twenty-eight years earlier. But all is not well. Napoleon’s…

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer fĂ„r det svĂ„raste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rĂ€dda mĂ€nskligheten frĂ„n att dö ut. Gruppen bestĂ„r av…

Fler aktuella bokslÀpp hittar du hÀr >>


RUBRIKER

Adam Dahlin Ă„tervĂ€nder till storförlagsvĂ€rlden och blir ny litterĂ€r chef pĂ„ Norstedts förlag. Han lĂ€mnar dĂ€rmed uppstickaren The Book Affair efter tvĂ„ och ett halvt…

Akademibokhandeln fĂ„r ytterligare sex centralĂ€gda butiker genom köpet av bolaget Bok & Co som driver sex franchisebutiker i Göteborgstrakten. – Vi Ă€r vĂ€ldigt glada över att…

OriginalmĂ„lningen i akvarellfĂ€rg för omslaget till boken ”Harry Potter och de vises sten” av J K Rowling frĂ„n 1997 har sĂ„lts pĂ„ auktion. Det vinnande…

Astronauten Marcus Wandt bokdebuterar. Tillsammans med författaren Annika Meijer har han skrivit barnboken Sikta mot stjĂ€rnorna som handlar om hans upplevelser som astronaut. ”Jag Ă€r…

Storytel lĂ€gger ner satsningen pĂ„ den egna lĂ€splattan Storytel Reader. Bolagets VD Johannes Larcher menar att bolaget ska fokusera pĂ„ att skapa och distribuera innehĂ„ll…

Barnbokslegendaren Sven Nordqvist kommer inte att skriva och teckna nĂ„gon mer bok om gubben Pettson och katten Findus. 18 böcker om de tvĂ„ karaktĂ€rerna fĂ„r…


SHOPPA OCH STÖTTA

Just nu pĂ„ Book Outlet: LĂ€sare av nyhetsbrevet fĂ„r 5% extra pĂ„ redan lĂ„ga priser med rabattkoden Boktugggillarbookoutlet. *

Just nu pĂ„ Bokus: Fynda bland miljoner böcker. *

Just nu pÄ Bookhero: Böcker till lÄga priser. *

Just nu pĂ„ Adlibris: Hitta de senaste böckerna. *

Just nu pĂ„ Akademibokhandeln: Handla vĂ„rt sortiment online. *

* sponsrade affiliate-lÀnkar dÀr Boktugg fÄr kick-back nÀr du handlar


DEBUTANTPORTRÄTT


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste  Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör uppgradera och bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ. Swishar du 100 kr eller mer sÄ fÄr du Àven prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör dÄ sÄ hÀr:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka hÀr för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berĂ€tta det sĂ„ att vi fĂ„r din epostadress. För varje hundralapp fĂ„r du 25 dagar som Insider. LĂ€s mer hĂ€r.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp ocksÄ. Alla bidrag hjÀlper oss att finansiera journalistiken.