🐱 Sköldpaddsrelease (Nyhetsbrev #441)

Ansiktslyftning. Har du mÀrkt nÄgon skillnad pÄ sajten? I veckan adderade vi inloggning för prenumeranter nÀr Insider-artiklarna flyttade in. Men vi gjorde Àven om i mallarna sÄ att vÄra sponsorer fÄr en tydligare placering. Det finns plats för fler loggor, host host. Vi kommer att fortsÀtta justera sakta men sÀkert i höst för att hitta vÄr vÀg framÄt.

Idag kan du lÀsa om hur reseguider kan ha ett vÀldigt lÄngt liv om man uppdaterar dem. Och sÄ missar du inte intervjun med ett nytt litet förlag som satsar 100 000 kr pÄ förskott till vinnaren i deras manustÀvling. Det Àr ocksÄ ett sÀtt att skapa uppmÀrksamhet.

Och ha en riktigt skön helg!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorerannonsörer och donatorer.


Ska bara skriva nĂ„gra ord till innan jag gĂ„r … En produktiv författare Ă€r hĂ„rdvaluta i dagens digitala boklandskap. Foto: iStock.

EN TANKE

Utgivningstakt som en sköldpadda

Lyssnade pÄ podcasten Novel Marketing dÀr de tog upp nackdelarna med det som i USA kallats Rapid Release som innebÀr att författare ger ut minst en bok i kvartalet, ibland en i mÄnaden.

Nackdelen menade podcast-vÀrden Àr att författare brÀnner ut sig i det höga tempot och plötsligt överger sin serie mitt i. Vilket i sin tur gör lÀsare besvikna. Framför allt i fantastikserier som bygger pÄ lÄnga berÀttelser och det egentligen inte Àr slut förrÀn i sista boken. Det Àr dock inte bara indieförfattare som fastnar i fÀllan att inte lyckas slutföra en serie utan Àven traditionella som George RR Martin (som dock knappast kan beskyllas för rapid release).

HÀr i Sverige Àr det inte eböcker utan ljudboksserier som drivit pÄ behovet av produktiva författare. Det i kombination med lÄga ersÀttningar per bok. Vi har tidigare skrivit om fenomenet i Kvantitetslitteratur och produktiva författare.

SÄ alternativet till att springa fort Àr att springa som en sköldpadda. I lite lugnt och behagligt tempo ger man ut en bok om Äret och vÀljer dessutom gÀrna ett fast utgivningsdatum. Samma dag varje Är sÄ att lÀsarna kan skriva in det i kalendern.

VÀnta, det hÀr lÄter ju som hur deckarförfattare pÄ traditionella förlag har jobbat hela tiden. Det finns en fördel med det. Men i podcasten (som frÀmst vÀnder sig till indieförfattare) sÀger han att nÀr man vÀl börjar skriva pÄ heltid Àr det inget som hindrar att man ökar pÄ sin utgivningstakt.

För lÀsarna, de vill gÀrna ha en ny bok varje mÄnad eller Ätminstone var tredje.

Samtidigt finns det författare som tycker att en bok om Äret lÄter betydligt snabbare Àn en sköldpadda.

PÄ tal om produktivitet och prokrastinering sÄ har vi en intervju med Nora Roberts om hur man lyckas skriva flera böcker om Äret. Hon borde veta efter att ha skrivit över 240 böcker.

/Sölve Dahlgren
chefredaktör och bara periodvis en produktiv författare


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

đŸŽâ€â˜ ïž Privatbibliotek eller piratbibliotek? (Analysbrevet)
ANALYSBREVET De andra biblioteken. Idag tänkte vi titta lite på bibliotek. Men inte de där som debatteras dagligen i tidningarna för att de är för få utan de andra som…
đŸŽâ€â˜ ïž Privatbibliotek eller piratbibliotek? (Analysbrevet)
ANALYSBREVET De andra biblioteken. Idag tänkte vi titta lite på bibliotek. Men inte de där som debatteras dagligen i tidningarna för att de är för få utan de andra som…

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 1-2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris. Vi har Ă€ven ett alternativ för fattiga författare.


UPPSNAPPAT

🔞 Barnförbjudet. ”Verk förbjudet för barn under 18 Ă„r”, lyder varningstexten pĂ„ franska Amazon för boken Bien trop petit (Alldeles för liten) av Manu Causse, rapporterar Publishing Perspectives. Boken trycktes i 2500 exemplar varav 500 sĂ„lts. Nu ska förlaget (som kritiserar Inrikesministeriets ”dumhet och hyckleri”) dra tillbaka boken och ge ut den pĂ„ nytt som vuxenbok. Samtidigt protesterar Ă€ven franska förlĂ€ggarförbundet mot tillĂ€mpningen av en 75 Ă„r gammal lag.

📈TillvĂ€xt. Bokmarkanden i Spanien vĂ€xte för tionde Ă„ret i rad, för 2022 med 5,5 procent till 2,7 miljoner euro, rapporterar Publishing Perspectives. Det slĂ€pptes 83 000 tittlar, varav 26 000 digitala. Den digitala försĂ€ljningen utgör endast 5,1 procent av marknaden, en siffra som legat still de senaste Ă„ren.

🛑 Bokförbjudare. En koalition bestĂ„ende av bokhandlare i Texas, nationella bokhandlare, författare och förlĂ€ggare har lĂ€mnat in stĂ€mning i den amerikanska federala domstolen för Western District of Texas, Austin Division. De utmanar en ny Texaslag (trĂ€der i kraft 1 sepember 2023) som krĂ€ver att bokhandlare, förlag och andra leverantörer ska gradera böcker med sexuellt innehĂ„ll som sĂ€ljs till skolbibliotek, skriver ABA i ett pressmeddelande. BetygssĂ€ttningen ska göras enligt vaga etiketter som dikteras av delstaten utan rĂ€ttslig prövning.

🎧 Ägarbyte. Private equity-bolaget KKR sĂ€ljer ljudboksförlaget RBmedia till investmentbolaget HIG Capital, enligt Wall Street Journal. Prislappen uppges vara över 1 miljard dollar (dubbelt sĂ„ mycket som KKR köpte RBmedia för 2018) och affĂ€ren förvĂ€ntas slutföras innan Ă„rets slut. RBmedia har haft fem Ă„r med dubbelsiffrig intĂ€ktstillvĂ€xt och en katalog med över 66 000 titlar. Alla anstĂ€llda pĂ„ RBmedia ska efter försĂ€ljningen en kontant utbetalning baserad pĂ„ deras tid pĂ„ företaget, dĂ€r lĂ„ngvariga anstĂ€llda kan tjĂ€na upp till dubbelt sĂ„ mycket som sin Ă„rslön. KKR anses vara en av de ledande kandidaterna att förvĂ€rva Simon & Schuster. KKR sĂ„lde 2021 Audiobooks.com till Storytel för ”bara” drygt en miljard kronor.

đŸ“± InstaMoney. I januari 2022 fick kreatörer i USA möjlighet att erbjuda sina följare att betala (via mĂ„nadsprenumeration frĂ„n 0,99 upp till 99,99 dollar) för exklusiva inlĂ€gg i form av reels, videos, stories mm. En betalvĂ€gg helt enkelt. Nu gĂ„r Instagram vidare och rullar ut funktionen i Australien, Brasilien, Kanada, Frankrike, Tysklan, Italien, Japan, Mexiko, Spanien och UK, skriver TechCrunch. NĂ€r fĂ„r svenska instagrammare chansen? Funktionen Ă€r förresten endast tillgĂ€nglig för dem som har över 10 000 följare – och Ă€r över 18 Ă„r.

TEXTANNONSER

NOFF Àr branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GÄ med idag och fÄ tillgÄng till webinarier, utbildningar och förmÄnliga rabatter pÄ förlagsrelaterade tjÀnster. Bli medlem idag!

FLER RUBRIKER

Tack vare jĂ€rnhĂ„rd disciplin och totalt fokus pĂ„ skrivandet fĂ„r hyperproduktiva författaren Nora Roberts ur sig fyra romaner, bara i Ă„r. Ordet ”prokrastinering” fnyser hon…

”Booktok”-febern har drabbat Ă€ven Sverige. Nu blir de svenska profilerna allt fler, och under hashtaggen tipsar de om favoritböcker och uppmuntrar till lĂ€sning. TT har…

Ola Holmgren, professor emeritus i litteraturvetenskap vid Södertörns hög­skola, har skrivit en bok om Jan Guillous författarskap, enligt ett pressmeddelande. Boken, som heter Riksfilistern, slĂ€pps…

Nystartade Adamsson Löfgren bokförlag satsar stort. Schyssta arbetsvillkor och öppenhet Ă€r A och O för grundarna Lukas Adamsson och Sofia Löfgren som nu öppnar en…

De senaste 100 rubrikerna hittar du hÀr >>


DEBUTANTER

HĂ€r hittar du fler aktuella debutanter >>