Marianne Scheja

Marianne Scheja har bl.a. medverkat i Skilda Världar, Bröllopsfotografen, Portkod och många andra TV, film- och teaterproduktioner som skådespelare, manusförfattare eller producent. 

Marianne är i grunden Leg. Sjuksköterska och vidareutbildad i psykoterapi/KBT- kognitiv beteendeterapi och beroendebehandling på Karolinska Institutet. Hon arbetar som par- och familjeterapeut och är grundare av metoden Minding – Fyra steg till mental och social stryka. 

Mindingboken är utgiven 2021 och nu finns metoden även som webbutbildning, lätt tillgänglig 

för alla via https://mindingmethod.addwisdom.se 

 

Idag är Marianne verksam i Beteende Institutet. Hon är flitigt anlitad som föreläsare runt om i landet och ger par- familjeterapi utifrån KBT- kognitiv beteendeterapi. Bokning sker via hemsidan www.beteendeinstitutet.com 

Övrigt:

Mindingmetoden bygger på evidensbaserad metodik som KBT, MI, systemteori, retorik och skådespelarteknik, en kombination av Mariannes kunskaper som skådespelare och terapeut. 

Metoden har i över 15 år nu, visat sig passa både för enskilda och grupper såväl privat som i affärsvärlden. På samma sätt som vi tränar våra muskler, kan vi träna vår kropp och hjärna att hålla känslor och tankar i balans genom verktyg för mental och social styrka med konkret verktyg för ett respektfullt bemötande. Att få in godhet och förståelse i samtal med sig själv och andra, skapar lust och motivation och kan ge dig mycket bättre självkänsla och livskvalitet. Det gör ont att känna sig missförstådd. Då vi kan skapa förståelse, blir livet mer begripligt och behagligt. Genom Minding kan du bli mer tydlig, du får du träna på att hantera starka känslor och svåra relationer såväl som obehagliga situationer, på ett spännande och tryggt sätt. 

Metoden/bokens upplägg:

DEL 1 LANDA – Förstå dig själv

1 Självkunskap, Din Livsanalys som visar hur just du kan göra för att må som bäst. 

2 Stresshantering ger träning för impulskontroll genom andning, avslappning och närvaro. 

 

DEL 2 LYSSNA – Förstå andra

3 Icke sårande kommunikation Hur du tydliggör och motiverar dig själv och andra. 

4 Retorik Bli Minding genom att fråga om Tankar Känslor och Behov (Logos, Patos och Etos) 

DEL 3 LYFTA – Bekräfta andra

5 Konflikthantering Testa din konfliktstil. Lös konflikt enkelt med strukturen 4L: Landa, Lyssna, Lyfta och Lämna obehag. 

6 Förhandling Träna på att möta obehag/härskartekniker, hålla svåra samtal, förhandla och komma överens.

 

DEL 4 LÄMNA – Bekräfta dig själv

7 Presentationsteknik Tydligt upplägg och behagligt kroppsspråk gör dig intressant och begriplig.

8 Relationsteknik för starka och trygga relationer. Sätt rimliga mål för att skapa ett rikt liv.