Ulrika Skogland

Våren 2019 blev jag ombedd att vara Systembolagets ansikte utåt i Alkoholrapporten med tema ”Alkohol och arbetsplatser”. Jag hade tidigare fått behandling för min alkoholism genom min arbetsgivare. I en föreläsningsserie skulle min roll vara ”att vara vittnet, att berätta om hur det är att vara alkoholist och framgångsrik på arbetet”. Andra föreläsare var forskare och personer som arbetar med alkohol- och drogrelaterade frågor på arbetsplatser professionellt.

När jag tog beslutet att medverka tog jag samtidigt beslut om att vara öppen med min bakgrund. Det var varken enkelt eller självklart. Jag funderade över hur mina barn och min ursprungsfamilj skulle tänka, inte bara nu utan även framåt. Jag försökte överväga riskerna att jag alltid skulle vara förknippad med min alkoholism och inte kunna arbeta med vanliga jobb. Har en företagsledare förtroende för en tidigare missbrukare när de ska ta hjälp med digitalisering till exempel? Kan vi acceptera kollegor och ledare som är både och?

Det får framtiden utvisa.

Hur som helst är det viktigare för mig att visa att det går att bryta destruktiva beteenden. Jag har fått otroligt mycket hjälp, värme och medmänsklighet. Det är mer värt än att jag ibland känner mig dömd, dum och ovärdig när jag berättar om hur alkoholismen präglat mitt liv.