Roy Andreasson

Roy Andreasson föddes 1950, växte upp i det natursköna och sjörika norra Dalsland. Han fick tidigt ett intresse för kanoting och friluftsliv, och var under ungdomsåren aktiv i en TVM-grupp inom Skid och Friluftsfrämjandet. Efter utbildning till kanotinstuktör, arbetade han under en sommar som kanotledare för grupper med utländska turister och deltog även i några kanotexpeditioner i Sverige och även I norra Finland och Nordnorge. Han har genomfört samtliga lopp i Dalslands Kanotmaraton. Förutom körsång har slöjd alltid varit ett stort intresse och utöver ett antal andra utmärkelser vann han 1991 klassen för smyckesknivar under Knivveckan i Ludvika.                      

Sedan pensionen har han varit med om att starta Föreningen Vandra i Ronjaland som anordnar vandringar i de vilda och natursköna trakterna kring Fengersfors i Dalsland. Föreningen bygger även i området ett nätverk av nya vandringsleder för lokalbefolkning och turister.  

2002 startade han en serie kajakfärder, en för varje år, fortfarande pågående. Sin vana trogen från ungdomsåren, har han i loggböcker dokumenterat alla resor. Efter pensioneringen har han fått tid att bearbeta sina anteckningar och bilder, vilket resulterat i debutboken Små äventyr i kajak 2002-2009. Förutom ett kurshäfte, Min Brukskniv, en tillverkningsmetod bland många från 1990, är detta hans debutbok, men material finns för fler.