Ann Gomér

Författaren Ann Gomér har alltid älskat att läsa.
"Min mamma läste också mycket hela sitt liv. Hon tog med mig till biblioteket redan när jag var liten, det var fantastiskt spännande med så många böcker, tyckte jag. När jag växte upp skrev jag mycket och läste massor. Jag tycker om att hitta sätta att beskriva saker med ord. Jag har skrivit uppsatser i skolan, dikter, sångtexter, massor av brev, noveller och så nu böcker.

De första böckerna jag skrev var till barn och ungdomar i särskolan. Jag gick därför en kurs i att lära mig skriva lättläst. Först då insåg jag hur svårt det är. Sen kom lusten att skriva mer, så nu skriver jag för flera målgrupper, både barn, vuxna och personer med funktionsnedsättningar.

Mitt mål är att skriva bra och spännande historier som ändå är väldigt lätta att läsa. Jag försöker alltid få in en liten gnutta humor i mina texter men även ge läsaren något att fundera över. 

Verkligheten överträffar alltid dikten, om man bara lyssnar lite så får man höra de mest märkliga saker. Så jag sparar små historier i min hjärna, ofta skriver jag ner dem för att inte glömma bort dem. Det finns så ofattbart mycket som händer hela tiden som man kan skriva om. Mitt största problem är att begränsa mig, jag kan ju inte skriva om allt!

När jag tänker på alla fantastiska böcker jag har läst så tänker på att om jag inte hade läst dem skulle jag vara utan all den kunskap och alla de insikter jag fått av att läsa. Ett liv utan att läsa böcker för mig skulle vara ett fattigare liv."

Bor: I ett hus i Häljarp utanför Landskrona

Familj: Två barn, Fanny 20 år och Frida 16 år.

Intressen: Böcker, att skriva, att lyssna på och att spela musik, fotografering, fåglar, insekter, astronomi och mycket, mycket mer!

Priser och utmärkelser:

  • IBBY's utmärkelse för "Most outstanding books for young people with disabilities" 2015 för boken Moa åker på läger. 
  • Landskrona stads kulturstipendium 2015.
  • Nominerad till IBBY's "Most outstanding books for young people with disabilities" 2017 för boken Linus sjunger karaoke.