Elias Våhlund

Elias Våhlund, född 1973, funderar fortfarande på vad han ska göra när han blir stor. Till dess försörjer han sig på att leka. Förutom att skriva barnböcker jobbar han som regissör, manusförfattare, skådespelare, stuntman, lärare och skivbolagsdirektör.

Elias har startat och drivit ett treårigt cirkusgymnasium samt en ettårig heltidsutbildning i stunt. Han har också vunnit silvermedalj i VM i artistisk fäktning för Storbritannien och är hedersmedlem i British Academy of Fencing.

Elias har tillsammans med sin fru, Agnes Våhlund, skrivit bokserien Handbok för Superhjältar. 2018 tilldelades de priset Årets barndeckare för Handbok för Superhjältar Del 2: Röda masken och Handbok för Superhjältar Del 3: Ensam.

Årets Barndeckare delades ut under Bok- och biblioteksmässan i Göteborg och juryns motivering löd:

För en fantasieggande och gränslöst fint tecknad barnboksserie som i grunden behandlar ett angeläget problem som många barn kan relatera till, att vara mobbad. Vi i juryn imponeras av det nyskapande sättet att berätta historien i bild och text, och att kvaliteten och spänningen håller så fint genom de tre första delarna, som får oss att längta efter mer. Vi förstår verkligen varför läsarna har tagit huvudpersonen Lisa till sina hjärtan och är övertygade om att serien bidrar till att skapa nya små bokslukare. Vi älskar också idén att man inte föds till superhjälte, utan att det är något man kan bli – genom att läsa en bok som man hittar på biblioteket!