Mikael Niemi

”Jag föddes 1959 och växte upp i Pajala, alldeles vid den finska gränsen. Min mormor var same och min far är tornedaling. Jag har således rötterna i två kulturer vilket ger mig både kraft och inspiration. I femtonårsåldern började jag skriva dikter och noveller och drömmen om att bli författare blev allt starkare. Jag utbildade mig till elteletekniker och flyttade till Luleå, efter gymnasiet arbetade jag bland annat på verkstad, som lärarvikarie, elevassistent och på ett litet bokförlag. Hela tiden skrev jag, och 1988 fick jag ut min första bok, diktsamlingen Näsblod under högmässan.”

----------------------

Sedan dess har Mikael Niemi skrivit både lyrik, prosa och dramatik. Hösten 1994 kom den första ungdomsboken, Kyrkdjävulen. Den utspelar sig i Pajala och handlar om tre ungdomar som får strida mot otäcka bestar i en urgammal kamp mellan det onda och goda. Samma ungdomar är med i uppföljaren Blodsugarna, som utkom 1997.

Mikael Niemis första vuxenroman, Populärmusik från Vittula, gavs ut  år 2000 och är en humoristisk och skrönaktig skildring av pojklivet i Pajala under 1960- och 70-talen. Den tilldelades det årets Augustpris och har sålts i närmare en miljon exemplar i Sverige. Populärmusik från Vittula har översatts till fler än 30 språk, och har även filmatiserats i regi av Reza Bagher, med bland andra Björn Kjellman och Lennart Jähkel i rollerna.
2004 utkom Svålhålet. Berättelser från rymden och hösten 2006 Mannen som dog som en lax. I mars 2010 utkommer ungdomsboken Skjut apelsinen.

Utmärkelser

Augustpriset 2000, för Populärmusik från Vittula
Tidningen Vi:s litteraturpris, 2000
Årets Norrbottning, 2000
Din bok - vårt val, 2000
Årets Bok, Månadens boks pris, 2002
Piratenpriset, 2002
2009 års Albert Engströmpris!