Emma Virke

Som barn älskade Emma Virke att pyssla, rita och hitta på egna historier som hon gärna berättade för alla som ville höra på. Hon gjorde egna kluriga adventskalendrar med luckor sydda i papper på symaskin och bilder på gubbar vars byxor bytte färg när man drog i en flik. Men innan hon förstod att det var bilderböcker hon ville jobba med tog hon omvägen att utbilda sig till journalist och fotograf vid Kalmars högskola och Arizona State University.

Med sin formkänsla och sina tidiga kunskaper i Photoshop ledde utbildningen till jobb som webbdesigner och grafisk formgivare och först flera år senare tog hon tjänstledigt för att åter satsa på tecknandet med en utbildning på Pernbys målarskola. Sedan dess har hon tecknat på heltid och medverkar regelbundet i konstutställningar. Hennes illustrationer återfinns även i tidningar och på webben.

2010 debuterade Emma Virke som författare med boken Brevet till månen och har därefter illustrerat flera bilderböcker, bland annat de egna kritikerrosade böckerna om Memmo och Mysen. 2013 var hon en av 31 illustratörer som representerade Sverige på Barnboksmässan i Bologna.

2014 utkom Emma Virkes första bok på Lilla Piratförlaget – Toto tittut. En pekbok full av spännande hål som med barnens hjälp fylls med nytt innehåll. Toto tittut blev snabbt en favorit både bland barnen och hos kritikerna, och kallades bland annat ”en pekbok för pur glädje” (Expressen). Sedan dess har ytterligare tre böcker om Toto utkommit – Toto maskerad (2015), Toto – Var är nappen? (2016) och Toto gräver en grop (2017).

Hösten 2017 tilldelades Emma Virke Elsa Beskow-plaketten för bilderboken Klä på Herr H (2016). Hon har även gett ut boken När tomten försvann tillsammans med Emelie Östergren, och var under 2018 aktuell med småbarnsboken En sur citron, samt bilderböckerna Sången från andra sidan havet (med Fumi Koike) och Julias jul.

Under 2020 kom Emma Virke ut med två böcker. Dels bilderboken Tio små blommor, en klurig räknesaga där hon har skrivit texten och Ida Björs illustrerat. Dessutom Kom dagen, kom natten, en unik bilderbok i dragspelsformat med text av Åsa Lind, som också nominerades till Augustpriset det året.

Våren 2021 kom småbarnsboken En cool kiwi – en bok i samma stil som omåttligt populära En sur citron. För första gången samarbetade hon också med illustratören Joanna Hellgren, i bilderboken Min mamma är snabbare än din!. Sommaren 2021 utkommer Emma också med Poodles Eating Noodles – en småbarnsbok på engelska där japanska konstnären Mogu Takahashi står för bilderna.

Hösten 2021 samarbetar Emma för första gången med illustratören Per Gustavsson, i den hejdlöst roliga bilderboken Var är alla barnen på förskolan Valen?!.