Roger Scruton

Roger Vernon Scruton, född 27 februari 1944 i Buslingthorpe i Lincolnshire, död 12 januari 2020 i Brinkworth i Wiltshire,[1] var en brittisk filosof, som även gjort sig känd som journalist, kompositör och landsbygdsförkämpe.

Mycket av hans skriftliga produktion försöker förstå och försvara den västerländska kulturen och de institutioner denna skapat och fört vidare genom generationerna. Politiskt är han konservativ. I övrigt ägnade han sig främst åt estetik och var kritisk till den arkitektoniska modernismen.

I Sverige har Scruton framförallt gjort sig bemärkt som företrädare för kulturkonservatism, detta genom översättningen av hans bok Culture Counts (på svenska: Kultur räknas, Atlantis förlag 2009, med förord av Johan Hakelius) samt hans artiklar i tidskriften Axess magasin och Samtidsmagasinet Salt samt ett flertal intervjuer med honom i Axess TV.

Enligt Hakelius är Scruton individualist, men som menar att individen skapas av en gemenskap. Individen är enligt Scruton på så sätt samhällets viktigaste biprodukt. Ur detta följer att Scruton försvar för nationalstaten, det västerländska kulturarvet och är kritik mot mångkulturalism. Dessutom är han också kritisk till modern arkitektur, industriellt jordbruk och till stora delar av populärkulturen.[2]