Jan-Erik Ullström

Gränslös och drömmande författare, med många strängar på sin lyra. Obunden av genre och regler, får hjärtat och sinnet styra.

Jag började skriva sent i livet. Nyårsdagen 2009 satte jag mig ned och skrev min första skönlitterära mening. Därigenom fann jag även livets mening. Det tog ett år, men efter det satt jag med 750 boksidor sci-fi/fantasy. Den blev utgiven 2011 i form av Vägen till Umbria, del 1 och 2. Efter det kunde jag inte sluta. Jag bytte genre och skrev en kriminalroman. Även den blev utgiven. Med slutna ögon kom 2012. Sommaren 2014 gick ryggen sönder för sjuttioelfte gången. Då passade jag på att skriva Frid & Fröjdh. Boken är en hyllning till min hembygd i Skaraborg och som den har älskats! Läsare skrattar och gråter om vartannat och hösten 2016 prisades jag och boken med Robert Gustafssons Guldnyckeln, på Kulturgalan i Skövde. Berättelsen är en film i bokform, men jag arbetar nu på att få den till vita duken.

Efter min bygdeshyllning, som i sig var ett genrebyte till feelgood-romanens vidder, skrev jag min första barnbok. B.L.ÖH - Barnens Lilla Överlevnadshandbok rosades av både försvaret och andra kunniga på området. Det var egentligen med 2016 års Skrot & Korn, som jag återanvände en genre. Boken är ett småsyskon till Frid & Fröjdh och 2018 kommer både tredje och avslutande fjärde boken i serien, som absolut inte skulle blivit en serie. Men om jag kan få läsare att gå från asgarv till storgråt till gapflabb på ett kapitels resa, då kan jag inte sluta där. Under tiden har jag dessutom medverkat som manusförfattare till tv-serien Uti Bôgda på SVT.

2017 års bok är Sagor utan slut. En fantasifull gåva till alla barn, där samtliga berättelser saknar slut. Barnet får komma på sitt eget! 50 sagor, 50 illustratörer och 50% av all bokförsäljning skänks till välgörenhet för barn. En bok för många åldrar, som jag hoppas kan få läsaren att använda sin fantasi. Dessutom är den väldigt genusmedveten!

Framtiden är alltid oskriven, men jag skriver hela tiden på nya saker. Så håll utkik i bokhyllorna. Jag är alltid öppen för nya berättelser och har en uppsjö som står på kö i huvudet. Både böcker, filmer och tv-serier. Jag har under åren även skrivit noveller i skräck, spökskrivit om folkmorden i Turkiet och medverkat med dikter i antologier. Jag har många strängar på min lyra och kan jag inte spela en viss melodi, lär jag mig under tiden som jag försöker. För jag har hittat min mening. Har du?

Författarens hemsida: http://www.janerikullstrom.com