Fem senaste artiklarna
Boktuggflödet
Starkt första kvartal 2022 för tryckerikoncernen Scandbook
Bra tryck. Kvartalsrapporten för Q1-2022 var trevlig läsning för Scandbooks aktieägare. Nettoomsättningen ökade till 97,7 (78,1) Mkr och resultatet (EBITDA) ökade till 13,9 (9,8) Mkr. Trots rådande tider med prishöjningar på produktionsmaterial, transporter och energi har bolaget stärkt sitt resultat. Det är ”en effekt av ökade volymer men också på att vi ser resultatet av det idoga arbetet som genomförts i verksamheten för att förbättra effektivitet och stärka relationen med våra kunder”, enligt Scandbook.
Richard Osmans nya pocketbok etta på UK Top 50
Richard Osmans bok The Man Who Died Twice (Mannen som dog två gånger) sålde 43 768 exemplar första veckan som pocket vilket gav en förstaplats på UK Offcial Top 50. I augusti kommer den som pocket på svenska och i oktober släpps nya Kulan som inte träffade. Föregångaren The Thursday Murder Club har sålt nära 950 000 exemplar i pocket på den brittiska marknaden. (The Bookseller)
Veckans topplistor blir topp 100
📊 TOPPLISTOR: Vi fick förra veckans topplistor från Förläggareföreningen. En nyhet är att de numera är Topp 100-listor. Dessutom ser det ut som att ljudböcker och eböcker är borta, kanske för att de inte var relevanta utan data från prenumerationstjänsterna. Här är veckans list-ettor (och länk till respektive topp 100) för vecka 14-2022:
Topp 100 Skönlitteratur: 1. Björnen sover av Schepp, Emelie
Topp 100 Barnböcker: 1. Pippi Långstrumps kokbok : recept från Villa Villekulla och de sju haven av Lindgren, Astrid & Sundin, David
Topp 100 Fackböcker: 1. Ett bord, flera smaker : Vinnare av Sveriges mästerkock 2022 av Thulin, Adam
Topp 100 Pocketböcker: 1. Shuggie Bain av Stuart, Douglas
Sponsrat innehåll
Skådespelare sparkad från Edgar Allan Poe-serie
🎥 REFUSERAD. ”Den skräckinjagande berättelsen om poeten Usher och hans hemsökta slott håller läsaren i ett klaustrofobiskt grepp redan från första stycket”, läser vi i bokbeskrivningen för Huset Ushers undergång av Edgar Allan Poe. Novellen filmatiseras för att bli en tv-serie i åtta delar på Netflix. Halvvägs in i inspelningen har nu den 84-årige Oscarsnominerade skådespelaren Frank Langella fått sparken för sexuella trakasserier.
5 trender från Bokmässan i London
TRENDER: Bokmässan i London gjorde comeback som fysiskt event efter pandemin. The Guardian hittar fem trender i de bokavtal som rapporterats:
1. Fler kändisar som skriver skönlitteratur. Ett exempel vi känner till i Sverige är Richard Osman (som dock inte var så känd här före boken).
2. Efterfrågan på böcker om Ukraina. Bland titlarna nämns The Third World War? av Yuri Felshtinsky och Mikhail Stanchev
3. Grekiska myter fortsatt populära. Bland annat släpper Yann Martel (Life of Pi) en bok om trojanska kriget med modern twist 2024.
4. Mörkare böcker om kvinnor
5. Självhjälpsböcker med nya teman. Bland annat tros de tackla frågor som hur man lever med oron för klimatkrisen.
Utropspris 3,4 Mkr för första utgåvan av The Great Gatsby
💸 AUKTION: Vid New York’s International Antiquarian Book Fair (21-24 april) finns en förstautgåva av The Great Gatsby, den legendariska romanen av F. Scott Fitzgerald till salu för 275 000 pund (motsvarande 3,4 Mkr) rapporterar Bloomberg. Den första tryckningen var på 20 870 exemplar, men långt ifrån alla har överlevt i bra skick sedan 1925. I början av 2020 hade boken sålts i nästan 30 miljoner exemplar och fortsätter sälja runt 500 000 exemplar per år.
Sponsrat innehåll
Webtoon köper japansk ebokstjänst
🦊 WEBBSERIER: På svenska säger vi tecknade serier vilket blivit lite problematiskt med tanke på tv-serier och ljudboksserier. Utomlands är i alla fall webcomics ett begrepp och världens största … plattform för tecknade serier online. En stor del av utbudet är manga. Nu har i alla fall Webtoons japanska dotterbolag Line Digital Frontier köpt eBook Initiative Japan (som tillhandahåller 800 000 verk, både eböcker och POD, varav 95 % manga) vilket ska göra Webtoons inte bara ”big in Japan” utan störst även där.
Tre nya debutanter idag
DEBUTANTER: Det kommer ständigt nya författarskap att upptäcka. Boktugg bjuder förlag och författare på debutantporträtt. Och idag finns det faktiskt tre debutanter: Catarina Kent, Ulrika Goude Westby och Gudrun Wallte.
Ukrainska böcker bristvara på svenska bibliotek
UKRAINABÖCKER: I takt med att fler ukrainska flyktingar kommer till Sverige ökar också behovet av tillgång till litteratur på ukrainska och ryska, vilket innebär en utmaning för landets bibliotek. Allra svårast är att få tag på litteratur som är utgiven på ukrainska av ukrainska författare, berättar Petter Södrin, biträdande enhetschef för Mångspråkiga lånecentralen vid Stockholms stadsbibliotek.
BLANDADE BOKTIPS
Tre fotoboksstipendiater 2022
💰 STIPENDIATER: Ida Nissen, Fredrik Åkum och Ditte Haarløv Johnsen är årets fotoboksstipendiater och får därmed mellan 20 000 och 50 000 kr vardera från Hasselbladsstiftelsen. De belönas för sina olika fotoboksprojekt. Läs mer.
Författaren Johanna Ekström är död
DÖDSFALL. Författaren och konstnären Johanna Ekström har gått bort i sviterna av cancer. I boken Meningarna från 2020 skrev Johanna Ekström om relationen till sin mamma, som för 25 år sedan drabbades av en stroke. Johanna Ekström blev 51 år.
Omstridd ebokslag stoppas i Maryland
⚖️ LAGSTOPP: Staten Maryland i USA kommer inte att presentera några nya bevis och därmed tyder allt på att den omstridda ebokslagen stoppas av domstolen, skriver Publishers Weekly. Tanken med lagen var att förlag skulle tvingas erbjuda eböcker för utlåning på bibliotek på ”rimliga villkor”. Lagen godkändes av generalsförsamlingen i Maryland och skulle ha trätt i kraft 1 januari 2022 om inte Association of American Publishers hade överklagat. Fler delstater försöker stifta liknande lagar utan framgång.
Nextory ökade 69 procent första kvartalet
DIGITALBOOM: Intresset för ljudböcker och eböcker håller i sig. Nextory meddelar att de ökat antalet användare med 69 procent under första kvartalet (jämfört med samma period 2021). Bolaget planerar att lansera i fler länder (tio marknader idag) under året. Läs mer.
Tarantinos bokdebut ute på svenska
🐴 FILMBOK: Det är många böcker som blir film. När Quentin Tarantino debuterar med romanen Once Upon a Time in Hollywood så är den baserad på hans Oscarsvinnande film med samma namn. Den kom ut på engelska i somras och har toppat NY Times Bestseller-lista. Nu släpps den på svenska med titeln: Det var en gång i Hollywood i översättning av Patrik Hammarsten.
Martin Nilsson avslöjar minnestekniker
🧠 DEBUTANT: ”Böcker kan förändra liv. För 10 år sedan köpte jag boken som förändrade mitt. Då var jag runt 35 år, hade jobbat som psykologilärare i ett decennium och behövde nya perspektiv och erfarenheter.” Så inleder minnesmästaren Martin Nilsson sitt debutantporträtt.
Ny bok av Sofia Rönnow Pessah
UPPFÖLJARE: När debutromanen Männen i mitt liv gavs ut blev författaren Sofia Rönnow Pessah ett namn på mångas läppar. Nu kommer hennes andra bok, Välj mig. Utbrändhet är ett centralt tema i boken. Något Sofia Rönnow Pessah själv fick uppleva för några år sedan när hon blev sjukskriven för utmattningssyndrom.
– Jag hade börjat skriva romanen redan innan jag blev sjukskriven, så det var som att jag kunde gå igenom det med min huvudpersons ögon, säger hon i en intervju.
Författaren bakom pseudonymen Jack Higgins är död
DÖDSFALL: Henry Patterson, den bästsäljande brittiske författaren mer känd genom pseudonymen Jack Higgins har dött. Han blev 92 år. Hans mest kända roman, Örnen har landat (1975) lär ha sålt i över 50 miljoner exemplar. Patterson skrev 85 böcker. Läs mer.
Författare i strejk mot ljudboksvillkor?
📚 STREJKHOT: Bör svenska författare gå ut i strejk? Det frågar sig författaren Göran Sommardal i en debattartikel i GP – och påminner om Biblioteksaktionen 1969.
”Kanske kan man börja med en sittstrejk. Vägra att kryssa för någon annan ruta i bokkontraktet än den som gäller rätten att ge ut en fysisk bok, och kanske en e-bok? Behålla alla de andra rättigheterna för sig själv, så länge?”, skriver Sommardal.