Silver

Silver
Författare
Förlag Förlaget M
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor118
Vikt148 gr
Utgiven2020-04-09
SABHcd.01,u
ISBN 9789523332669

Dagen då Silver bestämde sig för att flytta var en söndag. Antagningsbrevet till universitetet hade kommit för ett par dagar sen. Hon tog med sig sitt te och pocketboken ut på altanen som vette mot söder. Några hundra meter bort låg träsket, vattnet blinkade disigt och stilla mellan trädstammarna. Ett vanligt sötvattenträsk, litet och grunt, men för Silver den enda platsen på jorden. Det är en vacker söndag, men något skaver. Cami.

Camis vassa tunga dagen innan. Den där rynkan mellan ögonbrynen, och kylan hon utstrålade. Det här borde ha varit vännernas sista sommar, men den liknade inte något Silver föreställt sig.

Fyra flick-kvinnor glider mellan tillvaron i en corolla på väg på hemmafest, och vuxenlivet där de tvingas ta ansvar för sina handlingar. Huvudpersonen Silver har flyttat bort från byn, till en stad hon inte känner till. Hon borde leva "det nya livet" men allt känns tomt, och hon och Cami har inte pratat på en hel vecka. I den nya staden finns universitetet, ett tomt kylskåp och Tuukka som sitter på en inglasad balkong uppe på tionde våningen. Kvar i byn finns träsket, Armi och det onda samvetet.

I byn finns också Cami. Cami och Silver har delat det viktigaste sen de var små och varit ett gäng tillsammans med Senja som är alldeles för bra för dem, och Maya som gör allting till en tävling.

Silver är en träffsäker roman om att lösgöra sig från en grupp och för första gången få syn på sig själv. Ylöstalo skriver trovärdigt om flickgäng, vänskap och att lämna landsbygden och sin barndom. Frågan om Silvers ursprung löper som ett dovt stråk under hela historien.

 

Hanna Ylöstalo (f. 1992) är litteraturvetare, redaktör och skribent, hemma från Sibbo och bosatt i Helsingfors. Silver är hennes debutroman.