Tidskriften Mana 4(2018) Ät dom rika

Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Mana tar sig an de rika. Vi tittar på hur deras ägande försätter människor i svält, men också hur det kräver ökad polisär kontroll och repression av folket. Det handlar om hur rasism och kolonialism utgör förutsättningarna för ägandeförhållanden och hur rikedomarna bygger på våld, förtryck och stöld av andras kroppar, arbete, land och resurser.

Jesper Klemedssons fotoreportage från Guatemala beskriver ett land där majoriteten av marken ägs av stora bolag, medan åtta av tio av ursprungsbefolkningens barn är undernärda. Att göra motstånd mot storföretagen är förenat med livsfara. Reportaget fångar det som professor Ananya Roy i en intervju i temat beskriver som ”elitens illegaliteter”. Välståndet hos de riktigt rika, är ytterst ett resultat av en systematisk stöld av arbete och mark, förklarar hon.
Relationen mellan de rika och rasism på hemmaplan beskrivs av Miriam Sahgash, som menar att kraven på ökad trygghet inte bör ses som sprungna ur viljan att ge människor ökad ekonomisk och social trygghet, utan ur viljan att legitimera en ökad repression av rasifierade människor.
Temat bjuder också på det utopisk-dystopiska brädspelet Manapol. Samla ett gäng vänner, smid planer och fundera över hur ert revolutionsrecept ser ut.
Utanför temat hittar du en intervju med genusprofessorn Nikita Dhawan, tips på antirasistisk barnkultur, ett fotoreportage från den bosniska gränsstaden Velika Kladuša, argument för och emot ett förbud mot rasistiska och nazistiska organisationer, och mycket mer.