Hårt väder till havs

Hårt väder till havs
Författare
Medverkande
Förlag Nautiska
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor295
Vikt0
Utgiven2001-08-06
SABRbdc
ISBN 9789189564015
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
"Denna bok bör läsas och läsas om igen av alla seglare, vare sig man tänker korsa en ocean eller bara segla utmed kusten, och oavsett man är skeppare eller besättningsman."
Sir Peter Blake

Detta är den moderniserade upplagan av Adlard Coles Hårt väder till havs. Denna klassiker har sedan länge ansetts vara en överlägsen auktoritet när det gäller att lära ut hur man klarar av en storm till havs, och boken har lästs av generationer av seglare. Efter Adlard Coles bortgång har den kände brittiske havskappseglaren Peter Bruce framgångsrikt axlat ansvaret att uppdatera boken för att anpassa den till moderna båtar och nya tekniska hjälpmedel. Han har tagit hjälp av ett flertal experter för att analysera och belysa segling i hårt väder och stormtaktik för olika båtmodeller. Denna femte upplaga av Hårt väder till havs skiljer sig mycket från föregångarna, både innehållsmässigt och till formen. Boken är rikligt illustrerad med fotografier i färg och svartvitt och förklarande illustrationer. Den svenska utgåvan har även utökats med ett aktuellt och fängslande kapitel som behandlar hårt väder i svenska farvatten, vilket är skrivet av den erfarne seglaren och båtjournalisten Jonas Ekblad.

Första delen av boken innehåller mängder av sakkunniga råd från flera av vår tids stora seglare. Här får den vetgirige bland annat läsa om: båtkonstruktion och -design, meteorologi till havs, vågornas uppbyggnad, besättningens förberedelser för hårt väder och säkerhet till sjöss. Ett utförligt kapitel handlar om fallskärms- och drivankare. Expertråden kompletteras i bokens andra del av dramatiska stormberättelser ur verkligheten, som utgör mycket spännande läsning.

Hårt väder till havs vänder sig till varje seglare som någon gång lämnar land ur sikte. Även i de lugnaste vatten kan vädrets makter plötsligt överraska oförberedda besättningar. När vinden ökar, vågorna växer sig allt högre och båten gång på gång översköljs av skummande vattenmassor finns det noga utprövade metoder att ta till. Det är detta boken handlar om.