Han köpte min tystnad

Han köpte min tystnad
Författare
Medverkande
Förlag Ordberoende Förlag
GenreMemoarer och biografier
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor304
Vikt460 gr
Utgiven2022-03-02
SABLz Kovacevic, Mimmi
ISBN 9789189363564

Som vuxen får Mimmi veta att hennes styvfar ligger för döden. Senast de sågs var i rätten, när han stod åtalad för att ha utnyttjat henne sexuellt under uppväxten. Men trots att Mimmi till slut vågar berätta om övergreppen känner hon sig inte fri. Hon bestämmer sig för att konfrontera sin förövare på dödsbädden, ett beslut som blir avgörande för Mimmis fortsatta liv. 

Det här är en sann berättelse som vittnar om de djupa spår sexuella övergrepp lämnar hos ett barn, men det är också ett starkt och hoppfullt vittnesmål från en kvinna som vägrar acceptera sitt öde, och om kraften i att kunna förlåta och gå vidare.   

Charlotte Sirc, författare, redaktör och översättare  har intervjuat Mimmi Kovacevic. Efterord av Eva Rusz, legitimerad psykolog och kognitiv psykoterapeut som anses vara en av Sveriges främsta experter på ämnet relationer. Arbetar idag även med utsatta barn på Aruba. Rusz medverkar ofta som relationsexpert i media, såväl i tidningar som TV- och radioprogram. Hon är också författare till åtta böcker, varav flera har blivit översatta till andra språk.

Charlotte Sirc har även varit redaktör för den väldigt uppskattade antologin När mammor dör. "Boken är svår att lägga ifrån sig, förutom när man behöver torka en tår då och då. Den är viktig,välskriven och mycket bra. Berättelserna lyfter det speciella band som finns mellan mor och dotter, ett band som oundvikligen bryts av sjukdom, olyckor, suicid eller av ålder. När bandet bryts påverkar det alltid livet i stort. Olika, men alltid stort. Antologin förmedlar hopp och visar att det trots en obeskrivbar sorg går att leva vidare. När mammor dör bör läsas av många men i första hand av döttrar som förlorat sin mamma.Helhetsbetyg: 4." BTJ

RECENSION HAN KÖPTE MIN TYSTNAD

Efter en barndom och ungdom i händerna på en vuxen man som inte har några gränser tar Mimmi som vuxen en sista möjlighet konfrontera mannen. En bok som berör, den beskriver ett öde från att vara ett oskyldigt litet barn till en vuxen kvinna. Hur hon som liten flicka lever i en stökig familjemiljö redan innan övergreppen började, hur hon finner tröst och glädje i det lilla, hur hon bygger upp murar runt sig för att kunna fortsätta att leva. Hur hon när hon får ett besked som får henne att bestämma sig för att göra upp med sitt förflutna. Boken är, trots allt hemskt den beskriver, ändå förhoppningsfull, inspirerande och ett viktigt inlägg i debatten om barn och ungas utsatthet och mående i en tid där civilsamhället vänder ryggen till och statliga och kommunala instanser sviker det lilla barnet och till slut även sviker även den då nästan vuxna kvinnan. Att läsa om Mimmis kamp inom sig för att bli fri från sin historia, lyfta blicken och se framåt i livet och att känna hennes egenvärde växa genom handlingarna hon gör är inspirerande.

Det här är en bok som borde vara obligatorisk för alla som arbetar med barn och unga att läsa, detta för att lättare kunna se tecknen och signaler som alla de här barnen på sitt sätt visar när de inte mår bra." Mike Lindblom, Projektledare, Litteraturfestivalen i Norrtälje

"I boken får vi följa Mimmi Kovacevics liv från att hon vid fem års ålder bevittnar sin första porrfilm med sin mammas pojkvän. De sexuella övergreppen och ofredandet ökar från hans sida och intensifieras. Det är en bok som ger starkt obehag och väcker känslor hos läsaren, liksom frågeställningar kring att leva vidare med dessa händelser. Går det att förstå och förlåta? Och vad händer när man vill konfrontera och möta sin gärningsman som vuxen?

Utdrag ur journaler, kopior av tidningsartiklar och domslut förstärker autenticiteten i denna smärtsamma livshistoria. Charlotte Sirc är lektör, redaktör och översättare och har hjälpt Mimmi att skriva ner sin historia. Boken kan förhoppningsvis hjälpa andra drabbade. Den är läsvärd för de som arbetar med frågorna eller vill lära sig mer. Sammantaget en lättläst självbiografi om ett förfärligt ämne. En i sin genre välskriven bok." BTJ