1973 : en träff med tidsandan

Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
"En mycket spännande och läsvärd bok."
Kristianstadsbladet

"Ovanligt läsvärd"
Dagens Nyheter

Året var 1973. På tv visades Ingmar Bergmans succéserie Scener ur ett äktenskap och i tidningarna diskuterades betydelsen av Alexandr Solzjenitsyns bok Gulagarkipelagen. Militärjuntan tog makten i Chile medan Sverige höll andan vid Norrmalmstorg och sörjde en kungs död.

1970-talet uppfattas ibland som ett identitetslöst årtionde, en decennielång transportsträcka mellan det "röda" 1960-talet och det "blå" 1980-talet. Men är det en rättvis bild? Boken 1973 - En träff med tidsandan speglar genom året 1973 hela det svenska 1970-talets mångskiftande kulturella och politiska tidsanda. Vilka uttryck tog sig vänsterns kris och omprövning efter 1968 under "centerns årtionde", då varannan svensk väljare röstade borgerligt? Vad förenade Grupp 8:s strid för en ny kvinnlig sexualitet och storporrfilmen Långt ned i halsen? Vad var de tidstypiska mjukismännen uttryck för och hur ska tidens mer bortglömda fascistiska fantasier och hot tolkas?

I 1973 - En träff med tidsandan synar ett antal forskare inom historia, etnologi, filmvetenskap och litteraturvetenskap ett komplext och försummat decennium ur nya, oväntade perspektiv.