fbpx

Natten

Natten
Författare
Medverkande
Förlag Bookmark Förlag
GenreUtländska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Vikt0
Utgiven2019-10-09
ISBN 9789189007024

Boken som ledde författaren till Nobels fredspris borde vara "obligatorisk läsning för mänskligheten", enligt Oprah Winfrey.

Natten är ett intensivt gripande vittnesmål från en historisk katastrof vi aldrig får glömma. Det är klassiker som redan sålt mer än 10 miljoner exemplar, men som inte funnits på svenska på flera decennier. Nu kommer den i nyöversättning med nyskrivet för- och efterord.

Elie Wiesel var 11 år när andra världskriget bröt ut. Bara några år senare tvingades först han och hans familj från sitt hem, därefter tillfångatogs de och transporterades till Auschwitz. Natten är Elie Wiesels smärtsamt levande dagboksanteckningar, från nazisternas skövlande av familjens hemby till den fruktansvärda vardagen i koncentrationsläger.

På vackert återhållsam prosa beskriver Elie Wiesel hur förrädiskt lätt det mänskliga förnuftet kan utplånas av ondskan, och vilken styrka som krävs för att börja om efter en förödande tragedi. Natten konfronterar läsaren med mänsklighetens fulaste egenskaper, och de fasansfulla konsekvenser som kan bli resultatet av att makten hamnar i fel händer.

En liten bok med oerhört stor kraft.  The New York Times

ELIE WIESEL skrev inte mindre än fyrtio böcker under sin livstid, varav Natten är hans mest kända och citerade. Nobels fredskommitté beskrev honom som mänsklighetens budbärare när de 1986 utnämnde honom till pristagare. Bland de ytterligare utmärkelser han mottagit för sitt arbete med att uppmärksamma förintelsen finns exempelvis Wallenbergmedaljen, franska Hederslegionen och Amerikanska Presidentens frihetsmedalj. 

Stäng meny