Bortglömda platser : en fotografisk resa bland gömda och förfallna byggnader / Forgotten places : a photographic journey among hidden and decaying buildings

Bortglömda platser : en fotografisk resa bland gömda och förfallna byggnader / Forgotten places : a photographic journey among hidden and decaying buildings
Författare
Förlag Nicotext
GenreFilm och fotografi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor175
Vikt1200 gr
Utgiven2022-09-19
SABIa
ISBN 9789188985064

The book is bilingual SWE/ENG.

Detta är en fotobok fylld med gömda och glömda platser i Sverige och några andra delar av världen. Under ett decennium har urbexaren Sara Starkström rest från Skåne till nordligaste Norrland för att dokumentera det som blivit bortglömt.

Subkulturen urban exploring (urbex) går ut på att utforska platser som de flesta andra inte vet existerar. Följ med Sara på en fotografisk resa bland kvarlämnade skrotbilar, sjukhus, fängelser, industrier och sommarstugor som lämnats åt sitt öde. 

This is a photo book filled with hidden and forgotten places in Sweden and some other parts of the world. For a decade urbex artist Sara Starkström has travelled all across Sweden to document what has been forgotten and left to decay.

Innehåll: 176 sidor
Storlek: 215 x 300 x 20 mm
Artnr: 9789188985064

Boken är tryckt på miljömärkt papper (FSC).
Frakten från tryckeriet är klimatkompenserad.
Nicotext planterar ett träd för varje såld bok.

Om boken i media:

"Sara Starkström vandrade som nioåring runt i en övergiven bondgård på landet. Historien och platsen intresserade henne under flera år och sparkade igång ett intresse som har format hennes liv."
Sara Starkström intervjuas i TV4 Nyhetsmorgon, 11 oktober 2022

"Rostiga bilar, fasader som spricker och svulstig grönska som äter upp resterna av övergivna industrier. (...) Hon är en urban explorer som ser de bortglömda platsernas skönhet."
Nya Wermlands-Tidningen, 27 oktober 2022 "Det brukar kallas ruinturism eller urban exploration, urbex, och är en världsvid subkultur med personer som intresserar sig för gamla, bortglömda byggnader och saker. (...) I [Bortglömda platser] finns flera motiv från höglandet. Men var platserna är belägna får ingen veta." 
Smålands Dagblad, 20 oktober 2022

"Fotona är som konstverk. Vackra och lockande. De talar direkt till ens fantasi. (...) I boken ser jag bilder på bilar, flygplan, båtar. Växthus, tunnlar, industribyggnader, sjukhus." 
Gunilla Yourstone, resebloggen 4000mil, 11 oktober, 2022

"Följ med urbexaren som guidar dig bland övergivna sjukhus och bortglömda flygplan samtidigt som hon berättar hur man följer oskrivna lagar och hederskodex inom urban exploring." 
Resemagasinet Vagabond, september 2022

"En underbar bok som jag verkligen kan rekommendera som coffee table-book till dig själv eller som present till någon som gillar att resa och upptäcka denna typ av platser!" 
Christian Muda, Matochresebloggen, 29 september 2022

"Sara fascineras av det bortglömda: 'Man ska lämna allt som man fann det'".
Sara Starkström blir intervjuad av SR P4 Östergötland, 20 september 2022

"'Hon hittade en bortglömd gruva utanför Uppsala'".
Sara Starkström blir intervjuad av SR P4 Uppland, 3 oktober 2022 "'Det är historien bakom platserna som är det mest intressanta och att besöka platser som andra glömt eller förkastat som något fult och förfallet.'"
Intervju med Calle Slättengren, Fotosidan.se, 1 oktober 2022 "Länet är fyllt med hemliga platser få ett smakprov på en av dem." 
Sara Starkström blir intervjuad av SR P4 Jönköping, 7 oktober "

"I fotoboken Bortglömda platser visas skönheten i det som en gång övergivits och återerövrats av naturen. Sara Starkström berättar om subkulturen urban exploring som blivit till en världsomfattande gemenskap på nätet." 
Gentlemannaguiden, 19 september 2022  "När jag till slut lyckades besöka nöjesparken, där det fanns gamla clownstatyer, ett stort pariserhjul som gnisslade i vinden och ett övervuxet vikingaskepp, så var det en mycket speciell känsla." 
Intervju i Röda stjärnans nyhetsbrev, 20 oktober 2022