fbpx

Grip till varje pris : Falkarna, CSG och de rättsvidriga väktarmetoderna 1996–2014

Grip till varje pris : Falkarna, CSG och de rättsvidriga väktarmetoderna 1996–2014
Författare
Medverkande
Förlag Verbal förlag
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor247
Vikt390 gr
Utgiven2014-05-07
SABOepb-c
ISBN 9789187777028
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

"Välbehövlig granskning ... kittlande som det största äventyr" - Sydsvenskan

"Storartad journalistik" - Situation Sthlm

"Väldigt övertygande" - SVT Kulturnyheterna

Bevakningsföretaget CSG anlitas av bland andra Storstockholms Lokaltrafik (SL) och Stockholms stad trots att de arbetar med otillåtna metoder i jakten på klottrare. Efter en artikelserie i Svenska Dagbladet hösten 2011 bedyrade företaget att allt var missuppfattat och att de följer regelverket.

Journalisten och författaren Kolbjörn Guwallius som först kom de olagliga metoderna på spåren har grävt vidare. Genom tidigare okänt bevismaterial och nya intervjuer avslöjar han hur CSG hela tiden har ljugit på direkta frågor och än idag arbetar med civilklädda och gömda väktare och ett eget fotoregister över misstänkta. Allt i strid med personuppgiftslagen och reglerna för bevakningsföretag.

Commuter Security Group är den självklara fortsättningen på den skandalomsusade Civila Spaningsgruppen (Falkarna) på Falck Security, vars maskerade väktare jagade klottrare i tunnelbanan omkring millennieskiftet. Upplägget sprack i en stor muthärva och uppmärksammad registerskandal.

Kolbjörn Guwallius visar också att det inte bara är CSG som arbetar med civilklädda väktare i jakten på klottrare. Samtliga stora svenska bevakningsföretag har i någon utsträckning gjort detsamma.

"Dramatisk, spännande och välskriven" - BTJ-häftet

"En klassisk granskning ... ett gräv över tid ... en viktig bok" - Tidskriften Scoop

Stäng meny