fbpx

Samlade skrifter. Bd 10.1 och Bd 10.2, Brev i urval

Samlade skrifter. Bd 10.1 och Bd 10.2, Brev i urval
Författare
Medverkande
Förlag Brutus Östlings bokf Symposion
GenreFilosofi och idéhistoria
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor1048
Vikt1400 gr
Utgiven2014-11-04
SABD
ISBN 9789187483127
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Nietzsches omfångsrika brevväxling presenteras här för första gången på svenska i ett digert urval som band 10.1 och band 10.2 i Samlade skrifter. Ämnena som behandlas i breven är många: personliga framgångar och tillkortakommanden, yrkesval och livsfrågor, självanalys, hopp och uppgivenhet; här framträder flera av tidens viktigaste politiska och kulturella skeenden och frågor precis som tankefigurer som formar Nietzsches filosofi. Allt från tankeskiss till friarbrev och krigsförklaring. Avsändarorterna är barnkammaren, slagfältet, sjuksalen och hotell- och pensionatsrum runt om i Europa. Mottagarna av breven är många av tidens kända kulturpersonligheter: Richard och Cosima Wagner, Franz Liszt, August Strindberg, Georg Brandes mfl. Breven är översatta av Peter Handberg som också har skrivit efterord (band 10. 2) och en omfattande notapparat.

I redaktionen för Nietzsches samlade skrifter ingår Thomas H. Brobjer, Ulf I. Eriksson, Peter Handberg och Hans Ruin.

"Jag har plågats svårt, allt har drivits till sin spets, professuren är nedlagd. Jag lämnar Basel för gott inom några dagar. Mitt bohag skall säljas."
Nietzsche till Marie Baumgartner, maj 1879

"Igår tänkte jag ut en bild av moralité larmoyante, för att tala med Diderot. Vinterlandskap. En gammal kusk som med ett uttryck av den mest brutala cynism, ännu hårdare än vintern, kastar vatten på sin egen häst. Hästen, den stackars plågade kraken, vänder sig om, tacksam, mycket tacksam."
Nietzsche till Reinhart von Seydlitz, juni 1888.

Stäng meny