Som i en erövrad stad : den brittiska interventionen i det grekiska inbördeskriget

Som i en erövrad stad : den brittiska interventionen i det grekiska inbördeskriget
Författare
Medverkande
Förlag Celanders förlag
GenreHistoria och arkeologi
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor95
Vikt100 gr
Utgiven2015-11-20
SABKk.5
ISBN 9789187393358
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
«Bland de länder i Europa som befriades från nazisterna var Grekland det första som påtvingades ett politiskt system av de ockuperande stormakterna. Det skedde genom ett storskaligt och ytterst brutalt våld. Hela detta väldiga drama har till största delen suddats ut ur historieböckerna – i Sverige liksom i andra länder.»
– Lennart Palm, professor i historia

Hösten 1944 hade de grekiska partisanerna befriat i stort sett hela Grekland från de tyska och italienska ockupationsstyrkorna. Churchill var dock fast besluten att inte låta några vänsterkrafter ta kontroll över landet. När brittiska styrkor landsteg och tog sig till Aten valde de att inte samarbeta med motståndsrörelsen. Istället förde de tillbaka den monarkistiska exilregeringen och började samarbeta med de krafter som hade kollaborerat med de tyska ockupanterna. I början av december 1944 närmade sig situationen ett avgörande.

Det grekiska inbördeskriget och den avgörande roll som den brittiska interventionen spelade för dess utgång är i stort sett okända för den breda allmänheten.