Överlever euron? : sex ekonomer om eurokrisen

Överlever euron? : sex ekonomer om eurokrisen
Författare
Medverkande
Förlag Fores
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor242
Vikt255 gr
Utgiven2013-11-19
SABQae
ISBN 9789187379147
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Överlever euron? Euroområdet har befunnit sig i en ekonomisk-politisk kris sedan den amerikanska fastighetskrisen skakade världens finanssystem 2008. Produktionen har stagnerat, arbetslösheten har nått rekordnivåer och statsskulderna har stigit långt över vad som är tillåtet inom eurosamarbetet.
Även om Sverige står utanför euron så berörs vi på många sätt av det europeiska dramat. Här beskriver några av Sveriges kunnigaste ekonomer bakgrunden till krisen och hur eurons framtid kan komma att se ut. Vad krävs för att få slut på krisen, vilka långsiktiga reformer behövs och kan valutaunionen över huvud taget överleva i sin nuvarande form?


Lars Calmfors är professor vid institutet för internationell ekonomi och en av Sveriges internationellt mest ansedda ekonomer. Han var ordförande i regeringens EMU-utredning och fram till 2011 ordförande i Finanspolitiska rådet.

Harald Edquist är ekon.dr. i ekonomisk historia, forskningsledare vid FORES och har tidigare varit forskare vid IFN och forskningsledare vid SNS.

Nils Lundgren är fil.dr. i nationalekonomi. Han var tidigare chefekonom vid Nordbanken och EU-parlamentariker för Junilistan.

Stefan de Vylder är docent vid Handelshögskolan i Stockholm och flitig ekonomisk-politisk debattör, bland annat med boken "Eurokrisen" (2012).

Pehr Wissén är adjungerad professor vid Handelshögskolan i Stockholm, tidigare vice VD i Handelsbanken och huvudsekreterare i regeringens finansmarknadskommitté.

Boken redaktör Hans Tson Söderström är adjungerad professor vid Handelshögskolan i Stockholm och ledamot av FORES styrelse. Hans var mångårig chef för Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS.