Maktens signaler: från plym till naket huvud

Maktens signaler: från plym till naket huvud
Författare
Förlag SNS Förlag
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor127
Vikt390 gr
Utgiven2012-08-02
SABIhk
ISBN 9789186949143
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Makthavare talar till oss med sina ord och sina handlingar. Men också med andra signaler som hur de klär sig, uppträder, friserar sig. Och de kan ändra stil. Hur ska vi tolka en president utan slips, en partiledare med märkesväska eller den strängt formelle premiärministern i ett skuldsatt land?

Denna essälika bok inleds med ett resonerande avsnitt kring makt och mode. Den tar sitt avstamp lite längre tillbaka i tiden och går sedan vidare till 1800-talet, kostymen, parlamentarismen och demokratin. Förhållandet mellan makthavare och dem som ger dem makt och samtidigt underkastar sig maktens beslut belyses.

Fortsättningsvis plockar boken upp udda trådar på varierande teman - slipsen, väskan, badbyxorna och håret för att nämna några. Men även andra fenomen så som queer, följa modet och bilda mode, högtid och vardaglighet tas upp.

Boken handlar inte om enstaka personer, men en och annan politiker får träda fram som tidstypiska exempel. En granskande och iakttagande bok som stilmässigt guidar oss igenom historien och visar vad vi har att vänta framöver.

Barbro Hedvall är journalist. Hon var verksam som ledarskribent på Dagens Nyheter mellan 1999 och 2009, och var dessförinnan ledarskribent på Expressen. Illustrerad.