En röd stuga med en halvmåne på gaveln : samtal om fortbildning

En röd stuga med en halvmåne på gaveln : samtal om fortbildning
Författare
Medverkande
Förlag Premiss
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor132
Vikt276 gr
Utgiven2015-08-14
SABEv
ISBN 9789186743383
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
I en tid där många uppfattar att vårt samhälle dras isär och revorna mellan människor fördjupas kommer boken En röd stuga med halvmåne på gaveln samtal om folkbildning skriven av journalisten Sonja Schwarzenberger.
Hur används det som kallas folkligt för att driva en nationalistisk kultursyn? Varför är det mer riskabelt för dagens politiker att framstå som bildade snobbar än som medelsvenssons?
Den här boken vill undersöka vad folkbildningen i Sverige måste ägna sig åt för att inte kunskap ska bli en lyx för några få. En röd stuga med halvmåne på gaveln handlar om hur det bildade och det folkliga ställs upp som motsatser i det offentliga samtalet och ställer frågorna: Vilken roll spelar folkbildningen i en tid när SD är riksdagens tredje största parti, och var har den politiska viljan att folkbilda svenskarna tagit vägen?
Sonja Schwarzenberger har intervjuat sex personer som på olika sätt befinner sig inom folkbildningen, politiken och kulturen för att höra deras analys: Jessika Gedin, programledare Babel, Omar Mustafa, utvecklingschef Ibn Rushd studieförbund, Paulina Neuding, chefredaktör Neo, Sverker Sörlin, Idéhistoriker och ordförande för Folkuniversitetet, Soraya Post, EU parlamentariker FI, Heidi Avellan, politisk chefredaktör Sydsvenskan.