Bild & Bubbla. 201

Bild & Bubbla. 201
Serie Bild & Bubbla
Författare
Medverkande
Förlag Seriefrämjandet
GenreLitteraturvetenskap
FormatBF
SpråkSvenska
Antal sidor124
Vikt400 gr
Utgiven2014-12-04
SABG.05(p)
ISBN 9789186667405
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Nummer 201 av Bild & Bubbla fokuserar på serieskaparen Malin Biller, med intervju, omslag och bildsektion med skisser och opublicerat material. Dessutom en inblick i hur den svenska seriescenen ser ut sedd med norska ögon, intervjuer med Peter Bagge och Trina Robbins, en analys av hur figuren Spirou har utvecklats visuellt sedan starten 1938, och mycket, mycket mer. Aktuellt: Syster Förlag
– intervju med Åsa Grennvall och Sofia Olsson Ett nytt svenskt serieförlag har startats av tv. serieskapare, och deras första utg.va har hyllats av recensenterna. Men vad planerar de för framtiden?

Aktuellt: Manara skapar debatt om jämställdhet i USA
Milo Manaras kritiserade omslag till serietidningen Spider-Woman har satt ljuset på den amerikanska serievärldens problem med sexuella trakasserier och bristande jämställdhet.

Aktuellt: Hårdkokt action i nya Hagel
Nya serieantologitidningar tillhör inte vanligheterna i Sverige, men nyligen s.g tidningen Hagel dagens ljus. Vi har tagit oss ett samtal med redaktören och serieskaparen Mikael Sol.

Aktuellt: Guardians of the Galaxy oväntad filmsuccé
Årets mest sedda film i USA är Guardians of the Galaxy, som bygger p. en obskyr science fiction-serie från Marvel Comics.

Femiserier – svenska serier ur ett norskt perspektiv
Vi låter den norske journalisten Öyvind Holen komma till tals med sina intryck av den svenska seriekulturen, efter en reportageresa runt om i grannlandet.

I sann pionjäranda – intervju med Trina Robbins
Trina Robbins har brutit ny mark under hela sin karriär, som serieskapare, redaktör och historiker. Vid ett besök i Sverige passade vi på att intervjua denna pionjär.

I varje droppe är en ädelsten – intervju med Malin Biller
Malin Biller hoppar gladeligen mellan att göra drastiska humorstrippar och självutlämnande serieromaner. Hon ger sig nu på ytterligare en genre, en bok baserat på Gustav Frödings verk.

Bildbilaga: Malin Biller
Malin Biller har grävt djupt i högarna av original, skisser och målningar från sin karriär, och visar upp dem i detta nummers bildbilaga.

Medelklassens gisslare – intervju med Peter Bagge
Peter Bagge debuterade med New Yorks punkscen som kuliss, och blev stjärna under grungerocken i Seattle. Hur? Han gör serier om vita amerikaner som inte klarar av medelklasstillvaron.

Spirou – över 70 år av figurdesign
Seriefiguren Spirou har levt och utvecklats i händerna på ett flertal serieskapare under drygt sju decennier. Docent Jakob Dittmar tittar p. hur figuren har utvecklats.

Ett seriemecka i Columbus, Ohio – The Ohio State University Billy Ireland
Cartoon Library and Museum Vår utsände p. andra sidan Atlanten, serieforskaren Martin Lund, rapporterar från systerarkivet i Columbus, Ohio.

Recension: Sexy Guns
Helge Reumann tillh.r inte de mest kända serieskaparna i Sverige. Knut Larsson har läst och imponerats av Reumanns senaste alster: Sexy Guns.

Recension: Skyttegravskriget
Den franske serievirtuosen Jacques Tardi är besatt av första världskriget och har skapat många böcker om detta. Skyttegravskriget är Tardis magnum opus på temat.

Recension: Dylan Dog
Ett nytt svenskt förlag ger ut den numera klassiska italienska serien Dylan Dog, och vi har läst de första utgåvorna.

Recension: Deras ryggar luktade så gott
Åsa Grennvalls nya serieroman Deras ryggar luktade så gott har hyllats av kritikerna. Bild & Bubblas recensent är inte riktigt lika översvallande.

Recension: Min nattbror
Joanna Hellgren skapar en egen drömsk verklighet i sin spännande, filosofiska serieberättelse om dunkelt sammanhängande livsöden.

Recension: Bekele
Bekele handlar om invandring, segregation och förnedring, men också om kärlek, vänskap och hopp. En seriebok med flera bottnar.