Mormors mat

Mormors mat
Författare
Förlag Blue Publishing
GenreMat och dryck
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor208
Vikt0
Utgiven1900-01-01
ISBN 9789186293079
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Saxat om Mormors Mat: Pizza, sushi och falafel i all ära. Men inget går upp mot mormors mat. Lär dig laga klassisk svenska husmanskost innan det är för sent. TT Spektra Husmanskost kryddad med nostalgi. Mormors mat - svensk husmanskost i tre generationer är en familjesaga på över hundra år om maten som gammelmormor, mormor och mamma har lagat. Här finner vi en stor del av den svenska husmanskosten: kalvsylta, pepparrotskött, strömming, fattiga riddare, gröt, ärtsoppa och ängamat. Recepten är rekorderliga och tydliga. Särskilda kapitel om midsommar, jul och påsk förstärker boken ytterligare. Dagens Nyheter Användbar i köket - en fullkomlig ädelsten bland kokböcker. Det handlar om klassiskt svensk husmanskost speglad genom tre generationer matlagande kvinnor - det är det som är det underbara och som ger både boken och recepten själ. Elle Interiör En imponerande väl genomarbetad och tillförlitlig kokbok med ett alldeles lagom urval, lite drygt 150, av den svenska husmanskostens klassiker. Dessutom med ett fängslande stycke värmländsk kvinnohistoria. Nya Wermlandstidningen Mormors recept på nytt. Det finns mycket att känna igen i Mormors Mat av Maria Holm. De klassiska söndagsstekarna, husmanskosten, efterrätterna och omeletterna. Maria Holm har samlat recept från sin egen mamma, mormor och gammelmormor och det har resulterat i en kokbok som väcker gamla matminnen till liv. Här finns naturligtvis inte en gnutta stjärnanis eller citrongräs. Istället doftar det köttbullar, dillkött och nybakade kanelbullar. En kokbok både för unga som vill lära sig laga svensk husmanskost och gamla som vill återuppliva gamla favoriter. Svenska Dagbladet Inget går upp mot mormors mat Minns du mormors mat? Dofterna som spreds i rummen, råvarorna, omsorgen, uppläggningen ... Den högtidliga upplevelsen av måltiden. Dillkött och sjömansbiff, stekt strömming med mos, raggmunk med fläsk, äppelpaj med vaniljsås. Den himmelska söndagssteken. Mormors köttbullar med pressgurka och lingonsylt ... ------------------------------ Mormors mat bjuder på drygt 150 recept, från abborre, helstekt till örtkryddad tjälknöl. Recepten, som är utförliga och enkla att följa, kommer från tre generationer mormödrar - författaren Maria Holms mamma Kerstin, mormor Sonja och gammelmormor Cecilia. En grundkurs i svensk husmanskost om man så vill. Men klassisk svensk husmanskost är mer än råvaror och tillagningsanvisningar. Det handlar om att hushålla med naturens resurser likväl som den egna ekonomin. Ett nära och ekologiskt förhållningssätt till vår dagliga kost, att äta säsongens råvaror och ta tillvara mesta möjliga utan att göra avkall på kvaliteten. Bra råvaror och omsorg är nyckelord. Mormors mat berättar dessutom om tre generationer kvinnor i matlagningens tjänst under ett drygt århundrade. Första upplagan av Mormors mat gavs ut 2002 och blev mycket uppskattad av både läsare och kritiker. Närmare tio år senare utkommer den äntligen i efterlängtad nyutgåva. Texter och recept har bearbetats, fler recept har lagts till, och Lars Hallström bidrar med härliga matfotografier. En kokbok både för unga som vill lära sig laga svensk husmanskost och äldre som vill återuppliva gamla favoriter. ----------------------------------------- Husmanskost är gott. Jag har haft förmånen att växa upp i en matlagande och matglad familj. Det finns en barndomstrygghet i dofterna från mormors kök som är mer än nostalgi. Jag tror att det handlar om rötter och tillhörighet. Om kvaliteten i att låta saker ta tid, att följa naturens rytm och årstidernas växlingar. Att ta tillvara vad som bjuds och låta maten kryddas med förväntan. Vart tog söndagsmiddagen vägen? Maria Holm