Stieg Larsson : journalisten, författaren, idealisten

Stieg Larsson : journalisten, författaren, idealisten
Författare
Medverkande
Förlag Telegram Bokförlag
GenreLitteraturvetenskap
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor264
Vikt420 gr
Utgiven2010-06-11
SABGcz Larsson, Stieg
ISBN 9789186183073
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Stieg Larsson dog i november 2004, bara 50 år gammal. På våren samma år hade Norstedts Förlag antagit de tre färdigskrivna delarna av det som skulle bli den makalöst framgångsrika Millenniumserien.
Stieg Larssons livs stora engagemang hade han i internationalismen, kampen mot fascism och nazism och för kvinnors rättigheter. Jan-Erik Pettersson skriver om Stieg Larssons uppväxt i Västerbotten, hur han redan i tidiga tonåren engagerade sig politiskt, hans slingriga men envetna journalistiska bana, hans långa resor, den outtröttliga kampen mot högerextremismen, det hårda, ofta otacksamma arbetet med tidskriften och stiftelsen Expo, de politiska böcker han gav ut. Men också om den tid då han verkade. Romanerna om Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander blir så mycket mera intressanta och innehållsrika mot den bakgrunden.
Stieg Larsson var själv säker på att han skrivit något bra när han lämnade ifrån sig sina tre romaner. Men den succé som väntade hade han aldrig kunnat ana. Det hade ingen.
Jan-Erik Pettersson är frilansjournalist och har varit chefredaktör för Svensk Bokhandel och förlagschef på Ordfront Förlag.