Ashimas bok

Ashimas bok
Författare
Medverkande
Förlag Normal Förlag
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor628
Vikt892 gr
Utgiven2006-09-20
SABHc
ISBN 9789185505111
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
En bok med ett budskap. Den går rakt in i hjärtat.
Bengt Wadensjö

Ett nobelpris vore väl rimligt.
Ernst Billgren

Påminner lite om Da Vinci-koden. Fast bättre.
Ebba Lindsö

I begynnelsen lever gudarna sida vid sida. Balans råder. Men nya tider randas. Jahve har genom list och förslagenhet manövrerat ut alla utom en, Ashima, hans egen hustru. Men hon lämnar honom och väljer att återfödas som människa. Hon kan inte längre leva med en så despotisk och svekfull gudom. Med Ashima följer även ärkeängeln Haniel, som åtrått henne sedan tidernas gryning. Men deras kärlek är förbjuden.

Berättelsen om Ashima tar sin början 2 755 år tillbaka i tiden, i närheten av staden Tyrus, i det som då kallades Fenicien men idag är södra Libanon. Krig råder, assyrierna skapar ett enormt rike och hundratusentals människor tvingas lämna sina hem. I denna värld försöker Ashima mana till kärlek och förlåtelse medan Jahves präster hotar folken till att dyrka honom, hatets och vedergällningens gud. Men för Jahve är det inte nog. Han vill utplåna Ashima.

Ashimas bok är en saga om lust och längtan, evig kärlek och förtärande hat. Om svek och sökandet efter en plats i tillvaron. Caroline Giertz gestaltar skickligt de gammaltestamentliga myterna och låter gudar, änglar och demoner ta mänsklig gestalt. Här ryms gastkramande spänning, gränslös ondska och mänsklig värme. Ashimas bok är också en klok bok om en annan värld, en värld där kraftfulla kvinnor och modiga män lever tillsammans.
Caroline Giertz är journalist och har tidigare utkommit med romanen Stor på Norstedts. Idag är hon verksam som teveproducent på Nordisk film.

Författarfoto: Alba Giertz
Omslag: Ernst Billgren