Skapelsejournal

Skapelsejournal
Författare
Medverkande
Förlag Ruin
GenreMemoarer och biografier
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor255
Vikt366 gr
Utgiven2006-05-04
SABLz Huston, Nancy
ISBN 9789185191086
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
"Alla muser är kvinnliga. Men vad för sorts musa har kvinnorna? Vem vägleder deras hand och invaggar dem i förtroende och lugn?"

Sedan urminnes tider har synen på det konstnärliga skapandet präglats av vår uppfattning om manligt och kvinnligt. Under det att konstnärligheten och det kreativa intellektet har förbehållits mannen har kvinnan fått symbolisera det kroppsliga och materiella livet. Hon har reducerats eller upphöjts till moder, maka, musa och modell.
Men vad händer med de kvinnor som inte finner sig i denna rolluppdelning? Hur går det för de kvinnor som själva har konstnärliga ambitioner? Genom personliga reflektioner över den egna graviditeten och dess inverkan på hennes eget skrivande, via studier av en rad författarpar - Sylvia Plath och Ted Hughes, Scott och Zelda Fitzgerald, Virginia och Leonard Woolf, Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre m .fl. - åskådliggör Nancy Huston de problem som många kvinnliga konstnärer brottas med, problem som ibland vuxit till ödesdigra konflikter mellan kropp och själ, konst och liv, konstnärskap och moderskap.

Nancy Huston föddes 1953 i Kanada, men är sedan 1973 bosatt i Frankrike. Hennes romaner och essäsamlingar har belönats med flera litterära utmärkelser och översatts till ett flertal språk.